18 darab F-16-os repülőgép érkezik Romániába, miután Hollandia hivatalosan lecserélte a teljes flottáját

2024. szeptember 28. – 14:54

Másolás

Vágólapra másolva

A Holland Királyi Légierő (KLu) hivatalosan is kivonta teljes F-16-os flottáját, miután a modern F-35-ös gépekkel váltották fel azokat. A 18 darab F-16-os vadászgép Romániába, a Fetești Légibázison található Európai F-16-os Kiképző Központba (EFTC) kerül.

A hollandoknak korábban 42 darab többfunkciós F-16-os vadászgépük volt, amelyek közül 24 teljes mértékben hadra fogható. Ezek addig maradtak szolgálatban, amíg az új F-35-ösök nem lettek teljesen bevethetők.

Szeptember 26-án, öt évvel az első F-35-ös megérkezése után, a Holland Királyi Légierő bejelentette, hogy az új F-35-ös flottájuk (melyből már 40 repülőgépet leszállítottak) teljes mértékben üzemképes. Ezzel hivatalosan is elbúcsúztak a régi, 1979 óta szolgálatban lévő F-16-osoktól.

A holland védelmi minisztérium szeptember 27-én tette közzé a hírt, hogy az F-16-osok búcsúztatását egy különleges, nyolc gépből álló formációs repüléssel ünnepelték, amely során az F-16-osok Hollandia felett repültek.

Eredetileg a hollandok az utolsó F-16-osokat az amerikai Draken International nevű biztonsági és védelmi szolgáltatásokat nyújtó cégnek tervezték eladni. Az ukrajnai háború azonban változtatott ezen a terven. A megmaradt 42 repülőgép közül 18 Romániába kerül a F-16-os kiképző központba, míg a fennmaradó 24 repülőgépet az ukrán légierőnek ajánlják fel.

Az Európai F-16-os Kiképző Központ Romániában, a Fetești Légibázison nyílt meg 2023 novemberében. A központ kulcsszerepet játszik majd a román pilóták képzésében, hogy a modern F-16-os repülőgépeket hatékonyan tudják üzemeltetni.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!