Véglegesen az állam tulajdonában marad a Iohannis család vitatott szebeni ingatlana

2024. szeptember 25. – 15:05

Másolás

Vágólapra másolva

A legfelsőbb bíróság 2024. szeptember 25-én hozott döntésében elutasította Rodica Baștea, a román elnök, Klaus Iohannis és felesége, Carmen Iohannis barátnője által indított fellebbezést egy örökösödési perben. A per tárgya egy nagyszebeni ingatlan volt, amely a Gheorghe Magheru utca 35. szám alatt található, és korábban Carmen Iohannis és édesanyja, Georgeta Lăzurcă, valamint Rodica Baștea férje, Ioan Baștea tulajdonában volt.

A G4Media által közölt tudósításból kiderül, hogy az eredeti tulajdonosok – Ioan Baștea (Rodica Baștea férje), Georgeta Lăzurcă (Carmen Iohannisnak az édesanyja), és maga Carmen Iohannis – 1999 és 2008 között birtokolták a házat. Ioan Baștea halála után a román állam örökölte az ingatlant, mivel az örökösödési eljárás során egy 2008-as örökösödési bizonyítvány állapította meg, hogy az ingatlan törvényes örököse a román állam. Ez akkor történik, ha nincs közvetlen örökös vagy az örökösödés körülményei megkérdőjelezhetőek, így a törvény értelmében az állam örökli az ingatlant.

Rodica Baștea ezt a 2008-as örökösödési bizonyítványt próbálta megsemmisíteni, amely alapján az állam az ingatlan tulajdonosa lett. Azonban az összes bírósági szinten – beleértve a legfelsőbb bíróságot is – elutasították a keresetét, megerősítve, hogy a román állam az ingatlan törvényes tulajdonosa.

A legfelsőbb bíróság döntése jogerős, vagyis nem lehet tovább fellebbezni. Ez lehetővé teszi a román államnak, hogy további jogi lépéseket tegyen egy másik, szintén a Iohannis család tulajdonában álló ingatlan visszaszerzésére, amely a Nicolae Bălcescu utca 29. szám alatt található Szebenben.

Ez az utóbbi ingatlan is vitatott, mivel a Iohannis család 1999 és 2016 között bérbe adta azt a Raiffeisen Banknak, és több mint 260 000 euró bérleti díjat szedett be. Azonban a 2015-ös bírósági döntés kimondta, hogy Iohannisék törvénytelenül birtokolták az ingatlant, és 2016-ban tulajdonjogukat törölték a telekkönyvből.

A jogi helyzet azonban azóta sem tisztázódott teljesen, mivel a Baștea által indított örökösödési per késleltette a román állam tulajdonjogának bejegyzését. A legfrissebb ítélet értelmében most már az állam megszerezheti a hivatalos örökösödési bizonyítványt, ami lehetővé teszi, hogy visszaigényeljék a korábban beszedett bérleti díjat.

A jogi helyzet magyarázata: Az ingatlan tulajdonjogát csak akkor lehet hivatalosan átírni az állam nevére, ha az örökösödési eljárás befejeződött és a megfelelő bizonyítványok ki lettek állítva. Amíg ez nem történt meg, az állam nem követelheti vissza a bérleti díjakat. Az örökösödési eljárás során a bíróság döntött arról, hogy a román állam az örökös, de ez a döntés nem jelenti automatikusan az ingatlan tulajdonjogának átadását. Az államnak szüksége van az örökösödési bizonyítványra vagy egy jogerős bírósági határozatra, hogy hivatalosan birtokba vehesse az ingatlant és érvényesíthesse a követeléseit, például a bérleti díjak visszafizetését.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!