Egyesek elkezdték önkényesen sokszorosítani a beváltott palackok, üvegek után kapott utalványt, 300 ezer lejes kárt okoztak

2024. szeptember 24. – 15:08

Másolás

Vágólapra másolva

Egyesek a visszaváltós termékek után kapott utalványokkal próbáltak ügyeskedni: csalás gyanújával tartanak házkutatásokat a rendőrök Bukarestben. A fővárosi hatóság gyanúja szerint július és szeptember között többen is sokszorosított betétdíjas visszaváltási rendszerben kibocsátott utalványokat számoltak el illegálisan egy élelmiszer-üzletláncnál, írja az Agerpres.

S bár bizonyára nem ők voltak az egyetlenek, akiknek eszébe jutott, hogy a visszaváltható palackok, üvegek és alumíniumdobozok után kapott utalványokat le lehet másolni. De velük ellentétben sokaknak megjárta az agyát az is, hogy ezzel a módszerrel pont annyi idő alatt lehet lebukni, mint amennyi idő alatt lemásolták az utalványokat.

A rendőrség közleménye szerint a feltételezett csalók, a hamis utalványokkal 300 ezer lejes kárt okoztak az érintett gazdasági társaságnak.

Az ügyben csalás, magánokirat-hamisítás és hamisított okirat tudatos felhasználásának gyanújával vizsgálódnak.

A vonatkozó jogszabályok szerint a fogyasztóknak betétdíjat kell fizetniük, ha csomagolt terméket vásárolnak, a kereskedőknek pedig kötelességük visszafizetni ezt az összeget, amikor a vásárló leadja a visszaváltható csomagolást. A betétdíj összegét utalvány formájában kapják meg a fogyasztók, amelyet készpénzre válthatnak vagy később levásárolhatnak.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!