Egy brassói középiskola diákjait azzal vádolják, hogy megerőszakolták iskolatársukat egy Hargita megyei kiránduláson

2024. szeptember 24. – 13:32

Másolás

Vágólapra másolva

Egy brassói középiskola több diákját hallgatja ki a szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség (DIICOT). A diákokat egy kiskorú azzal vádolja, hogy a Hargita megyei üdülőhelyen elkábították, elrabolták és megerőszakolták őt, írja a Libertatea.

2023. október 23-24-én a brassói középiskola diákjai a Hargita megyei Csíkszentimrei Büdösfürdőn kirándultak. A résztvevő diákokat egy több faház típusú szállásegységből álló panzióban szállásolták el.

Az áldozat azt állítja, hogy miután elaludt, az éjszaka folyamán több iskolatársa kivitte a szobájából, és akarata ellenére egy másik faházba szállította, ahol megerőszakolták őt. Az áldozat állítása szerint iskolatársai az erőszak előtt elkábították. A borzalmakat állítólag több résztvevő mobiltelefonnal rögzítette, akiket azzal vádolnak, hogy a felvételeket később más személyeknek továbbították.

Az áldozat édesapja büntetőjogi panaszt tett a brassói DIICOT-nál. A nyomozás 2024 januárjában indult meg tárgyilagosan, de hat hónappal később az ügyész bizonyítékok hiányában elrendelte az ügy lezárását.

A tanfelügyelőségi szóvivő szerint a feltételezett sértett nem lány, ahogy az a nyilvánosságban elterjedt, hanem egy fiú, az érintett oktatási intézmény pedig a brassói Áprily Lajos Főgimnázium.

Az Agerpres közlése szerint Valentin Bucur, a Brassó megyei tanfelügyelőség szóvivője megerősítette, hogy a brassói Áprily Lajos Főgimnázium több diákja ellen zajlott büntetőeljárás nemi erőszak, szexuális zaklatás, jogellenes fogvatartás és gyermekpornográfia gyanújával, amelyet tavaly bizonyítékok hiányában lezártak. A nyomozást a főgimnázium vezetősége és a Brassó megyei tanfelügyelőség is figyelemmel követte mindaddig, amíg a bírósági az eljárás lezárásáról döntött.

Arról nem volt tudomásuk, hogy a nyomozást a brassói fiatalkorúak bíróságának döntése alapján újraindították, miután úgy ítélték meg, hogy a vizsgálatok hiányosak voltak. Bucur közlése szerint a bíróságok portáljáról (just.ro) értesültek arról, hogy augusztus 8-án a kiskorúak ügyeivel foglalkozó Brassó megyei törvényszék elrendelte a büntetőeljárás újraindítását.

A büntetőeljárás újraindításáról szóló döntés indoklásában a brassói fiatalkorúak bíróságának bírája beleegyezett, hogy újra kihallgassák azt hat brassói diákot, akik közül az áldozat kettőt támadóként nevezett meg, kettőt pedig úgy, mint akik tudják, hol vannak a szexuális visszaélés során felvett felvételek, kettő pedig szemtanúja volt a visszaélésnek.

A diákok meghallgatására a DIICOT brassói székhelyén kerül sor, ugyanannál az ügyészségnél, amely nyáron elrendelte az ügy lezárását.

A vizsgálat jelenlegi szakaszában a meghallgatásra javasolt hat tanuló tanúi státuszban van.

Miért zárták le korábban az ügyet?

Bár a tinédzser elmondta a nyomozóknak, hogy kik voltak az őt bántalmazói, kik voltak a szemtanúk és kik filmezték le az esetet, az ügyész nem tudott olyan szilárd bizonyítékokat gyűjteni, amelyek egyértelműen a tettesekre mutattak volna. Az ügyész az ügy megszüntetéséről szóló határozatban azzal indokolta döntését, hogy elrendelte a sértett fél igazságügyi igazságügyi orvosszakértői vizsgálatát, megállapította a tanúk személyazonosságát, elemezte a diákokat elszállásoló panzióban lévő kamerák által rögzített képeket, és számítógépes keresést végzett hét diák telefonján, de nem szerzett olyan információkat, amelyek szilárd bizonyítékokat szolgáltattak volna.

Az ügyész, bár több házkutatásra is engedélyt kért, kérelmét a brassói bíróság jog- és szabadságjogokért felelős bírája elutasította. A brassói DIICOT ügyésze 2024.06.18-án zárta le az ügyet.

A büntetőeljárás újraindítását az áldozat apja kezdeményezte, és DIICOT vezetője is elfogadta, mert szerinte a tanúk meghallgatása és egyéb bizonyítékok bemutatása esetén van esély a nemi erőszak és a szexuális erőszak bizonyítására.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!