Kelemen Hunor: Az RMDSZ kormányra szeretne kerülni

2024. szeptember 19. – 12:17

Másolás

Vágólapra másolva

Kelemen Hunor államfőjelölt szerda este kijelentette, hogy ha a feltételek adottak lesznek, az RMDSZ kormányra szeretne kerülni a parlamenti választások után, írja az Agerpres.

A TVR Infonak nyilatkozva a szövetségi elnök elmondta, hogy az RMDSZ részvétele a kormányban a választások utáni politikai erőviszonyokon is múlik. 'A politikai matematika rendkívül egyszerű. Ha nincs rád szükség, nem vesznek be a kormányba' – magyarázta.

Kifejtette, hogy 2025-től nehéz évek következnek, 2026-tól a költségvetési hiány megközelíti majd a 8 százalékot, és a strukturális deficit is nőni fog. Emlékeztetett arra, hogy az import táplálja a fogyasztást, az államadósság mára közel 53 százalékra nőtt, és nagyon drágák a külföldi hitelek. A várható nehézségek azonban nem jelentik azt, hogy az RMDSZ bizonyos feltételek mellett ne szeretne kormányra kerülni – jelentette ki, hozzátéve, hogy várhatóan a választások után is koalíciós kormány alakul majd. 'Romániát nem lehet koalíciók nélkül kormányozni' – jegyezte meg.

Kelemen Hunor elmondta: jó lenne, ha a választások után a két jelenlegi kormánypárt – a Szociáldemokrata Párt (PSD) vagy a Nemzeti Liberális Párt (PNL) – egyike ellenzékbe kerülne, különben 2028-ban az AUR és Diana Şoşoacă pártja jelentik majd az alternatívát, mivel a Mentsétek meg Romániát Szövetségnek (USR) és az RMDSZ-nek nincs növekedési potenciálja.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!