A román hatóságok is készülnek a dunai árhullámra

2024. szeptember 19. – 09:14

Másolás

Vágólapra másolva

Mircea Fechet környezetvédelmi miniszter szerda este az Antena 3 televízióban kifejtette, hogy a szakemberek a Budapesten és Pozsonyban mért vízállások alapján úgy becsülték, hogy Romániában szeptember 28-29. körül tetőzik a Duna vízszintje. Mivel a Romániába való beérkezésig további folyók vizét is összegyűjti, a szakemberek szerint 9200-9500 köbméteres másodpercenkénti vízhozamra kell számítani.

„Ma (szerdán) azt tudom mondani, hogy Budapesten 6300m³/s-os vízhozam van, és szeptember 22-én 8700m³/s-os tetőzés várható.

Ha ezek az információk igaznak bizonyulnak, akkor ez azt jelenti, hogy onnantól kezdve hat-hét napunk van, amikor az országhatárnál, Baziașnál lesz a maximális vízhozam. És tekintettel arra, hogy a Duna a romániai bejáratig más vízfolyásokból is összegyűjti a vizet (...), a szakemberek mai becslése szerint 28-án vagy 29-én 9200-9500 m³-es csúcsvízhozamot fogunk elérni” – fejtegette a miniszter.

Mircea Fechet azt is elmondta, hogy a hatóságok készültségben vannak, és szeptember 19-én, csütörtökön a környezetvédelmi minisztériumban összehívják a Sürgősségi Bizottságot, hogy döntsenek az első intézkedésekről. Bízik abban, hogy nem lesznek nagyobb problémák, figyelmebe véve, hogy 2006-ban hasonló helyzettel kellett szembenéznünk, amikor a Dunának még nagyobb, 15 800m³/s-os vízhozama volt az ország bejáratánál.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!