A Bukaresti Kilencek szerint meg kellene semmisíteni a NATO légterébe berepülő orosz drónokat

2024. szeptember 18. – 16:14

Másolás

Vágólapra másolva

A Bukaresti Kilencek (B9) államait mélyen aggasztja az orosz drónok és rakéták sorozatos behatolása a NATO légterébe, és erőteljes válaszlépéseket sürgetnek – jelentette ki az Agerpres szerint szerdán a román védelmi miniszter.

A NATO kelet-európai tagállamait: Lengyelország és Románia mellett Bulgáriát, Csehországot, Észtországot, Magyarországot, Lettországot, Litvániát és Szlovákiát tartalmazó csoportosulás célja a NATO keleti szárnyának országai közötti katonai együttműködés elmélyítése, valamint a legfontosabb biztonságpolitikai kérdések megvitatása.

A B9-ek védelmi minisztereinek bukaresti tanácskozása után Angel Tîlvăr román miniszter és Pawel Zalewski lengyel védelmi államtitkár tartottak sajtótájékoztatót.

A román politikus kifejtette, hogy a B9-ek kulcsszerepet játszanak a NATO keleti szárnyával kapcsolatos kollektív elképzelések kialakításában. Emlékeztetett arra, hogy a fekete-tengeri térség biztonsági helyzete továbbra is aggasztó a régióra irányuló fenyegetések sűrűsödése miatt. Ezek a fenyegetések szerinte elsősorban Oroszország részéről érkeznek dezinformáció, kibertámadások és az egész keleti szárny destabilizálására irányuló folyamatos erőfeszítések formájában.

„A B9-államok mély aggodalommal figyelik az orosz drónok és rakéták sorozatos behatolását a NATO légterébe Lengyelországban, Romániában és Lettországban, valamint a feszültségek fokozódását a NATO határai mentén. Ezért erőteljes és összehangolt szövetségi szintű válaszlépésre, valamint a NATO integrált lég- és rakétavédelmi rendszerének mielőbbi működtetésére van szükség” – jelentette ki Tîlvăr.

Az orosz drónokkal kapcsolatos incidensekről a lengyel védelmi államtitkár kijelentette: a B9-ek egyetértettek abban, hogy ezeket a NATO nem hagyhatja válasz nélkül. Szerinte a NATO védelmi minisztereinek következő találkozóján ki kell dolgozni a konkrét módozatokat az érintett tagállamok megsegítésére a légterükre irányuló támadások felderítésében és az ellenséges objektumok megsemmisítésében.

„Amikor azt mondjuk, hogy a NATO területének egyetlen centiméterét sem támadhatja meg Oroszország, (...) akkor a légteret is értjük ez alatt” – szögezte le Pawel Zalewski.

A Bukaresti Kilencek egy 2015 novemberében alapított csoportosulás, amely Románia fővárosában, Bukarestben jött létre, Klaus Iohannis román és Andrzej Duda lengyel elnök kezdeményezésére. A csoportosulás létrejötte elsősorban a Krím és Kelet-Ukrajna 2014-es orosz inváziójára adott reakció volt. Valamennyi B9 ország vagy az egykori Szovjetunió érdekszférája (keleti blokk) vagy annak része volt.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!