Geoană dekrét-gyermeknek nevezte magát, pedig nyolc évvel Ceaușescu dekrétuma előtt született

2024. szeptember 15. – 16:55

Másolás

Vágólapra másolva

Mircea Geoană független államfőjelölt, a NATO volt főtitkár-helyettese dekrét-gyermeknek („decrețel”) nevezte magát a Digi24 műsorában, arra a generációra utalva, amely Nicolae Ceaușescu művi terhességmegszakítást és fogamzásgátlókat tiltó 1966-os rendelete után született. Csakhogy Geoană a dekrétum előtt nyolc évvel, 1958-ban született, hívja fel a figyelmet a G4Media.

A téves megjegyzés kontextusa az volt, hogy a Digi24 În fața ta című műsorában a nők abortuszhoz való jogáról faggatták az államfőjelöltet. „Azt hiszem, a nő joga eldönteni, hogy mihez kezd az életével… Romániában vagyunk, nem Amerikában. Mi megéltük azokat az éveket… én magam is dekrét-gyermek vagyok” válaszolta Geoană. „Egyáltalán nem érzem megfelelőnek, hogy egy nőnek azt mondjam, hogy valaki rendelkezhet a teste felett” – tette hozzá, megjegyezve, hogy ebben a tekintetben nagyon progresszív gondolkodású.

Ceaușescu hírhedt 1966-os dekrétumának célja Románia lakosságának növelése volt. Az ezután született generáció nehéz társadalmi és gazdasági körülmények között nőtt fel, egy auroriter rezsimben, a román „decrețel” szó így az elnyomás alatt felnövő, de éppen ezért könnyen alkalmazkodó, túlélő generációt jelöli.

Az első interjúban, amit Geoană azután adott, hogy bejelentette, indul a választásokon, már elkövetett egy bakit: a Pro TV műsorában egészséget kívánt I. Mihály román királynak, aki már 2017-ben meghalt. A csütörtöki interjúban az egykori király egyik korábbi mondatát idézte fel, és közben szaladt ki a száján az „Isten adjon neki jó egészséget” szófordulat. Később Geoană Facebook-oldalán kért elnézést a „fogalmazási hibáért”.

Geoană politikai karrierjében nem újdonság a baki, ő volt az, aki a 2009-es államfőválasztások estéjén már a győzelmét ünnepelte, ahhoz, hogy másnap reggelre kiderüljön, valójában Traian Băsescu nyerte a választásokat, emlékeztet a G4Media.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!