Piros-sárga-kékre festett alagútvájó-gépekről posztolt a kolozsvári metró kivitelezője

2024. szeptember 13. – 14:36

Másolás

Vágólapra másolva

A kolozsvári polgármesteri hivatal kampányvideóját posztolta nemrég közösségi oldalaira a metrót kivitelező konzorcium török tagja, a Gülermak. A videóban román nemzeti színekre festve jelenik meg a „vakondként” emlegetett alagútvájó-gép, amelyből Dan Tarcea alpolgármester legutóbbi nyilatkozata szerint két darab novemberben érkezhet meg a konstancai kikötőbe, ahonnan Kolozsvárra szállítják őket.

„Folytatjuk a projektjeinket anélkül, hogy lassítanánk. Augusztus 26. és szeptember 2. között sikeresen megtörtént a kolozsvári metróprojekthez vásárolt két EPM (Earth Pressure Balance) típusú TBM gyári átvétele” – áll a Gülermak bejegyzésében.

Mióta Marcel Ciolacu kormányfő azt mondta, hogy „feltételezése szerint” elúszott az országos helyreállítási terv (PNRR) keretében a kolozsvári metróra kért 300 millió euró, Emil Boc polgármester és a nemzeti liberális kollégái nem győzik hangsúlyozni, hogy ez még tárgyalás alatt áll, illetve, hogy a metróprojekt az ütemtervnek megfelelően halad és van finanszírozási szerződése. Ehhez a narratívához csatlakozott most a projekt kivitelezője, a Gülermak cég is.

A PNRR-s források lehívásának egyik feltétele az, hogy a kolozsvári és a bukaresti metró munkálatainak kivitelezése 2024 végéig 50 százalékban készüljön el. Kolozsváron a földalatti munka még el sem kezdődött, a vájógépek pedig leghamarabb márciusban kezdhetnek dolgozni.

A kolozsvári önkormányzat 2023 májusában írta alá a 21,3 kilométeres metróvonal tervezésére és kivitelezésére szóló szerződést a török Gülermak, a francia Alstom és a romániai Arcada alkotta konzorciummal.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!