Lemondott Mircea Geoană a NATO főtitkárhelyettesi tisztségéről

2024. szeptember 3. – 18:33

Másolás

Vágólapra másolva

Élete megtiszteltetésének nevezte kedden Mircea Geoană azt, hogy részt vehetett az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének vezetésében.

A NATO főtitkárhelyettese a lemondásának bejelentése után írt erről a Facebook-oldalán.

Bejegyezésében Geoană megköszönte Jens Stoltenberg főtitkár bizalmát és barátságát. „Az elmúlt öt évben sok nehéz időszakunk volt, de számtalan eredményt is elértünk figyelemre méltó csapatunkkal” – írta a diplomata.

Mircea Geoană kedden tájékoztatta Jens Stoltenberg NATO-főtitkárt arról, hogy szeptember 10-től távozik a katonai szövetség főtitkárhelyettesi tisztségéből – számolt be honlapján a NATO.

A közlemény szerint Jens Stoltenberg elfogadta a román diplomata lemondását. Megköszönte Mircea Geoană munkáját, és sok sikert kívánt neki.

„Mircea közel öt évet dolgozott a NATO-ban. A technológiára és az új biztonsági kihívásokra összpontosítva döntő szerepet játszott a szövetségben az innováció előmozdításában” – idézte Stoltenberget a közlemény.

A NATO holnapja szerint Mircea Geoană az első romániai diplomata, aki az Észak-Atlanti Szerződés Szervezetének főtitkárhelyettesi posztját tölti be. Mircea Geoană utódjának kinevezéséig a főtitkár politikai ügyekért és biztonságpolitikáért felelős helyettese, Boris Ruge látja el a főtitkárhelyettesi tisztséget.

Mircea Geoană az elnökjelöltségéről nyilatkozva augusztus végén azt mondta, hogy személyes szinten már meghozta döntését, de néhány napot még várnia kell: „Bejelentem a döntésemet, amint befejezem a NATO-ban töltött mandátumomat.
A 66 éves Geoană 2005 és 2010 között a Szociáldemokrata Párt elnöke volt, 2009-ben pedig az alakulat romániai elnökjelöltje. A Traian Băsescuval szembeni versenyben hajszál választotta el a sikertől, az előzetes eredmények szerint őt hirdették ki nyertesként, és csak a végleges szavazatszámlálásnál fordult meg az eredmény az újrázó elnök javára.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!