A Kreml történelemtorzítással vádolja Klaus Iohannist

2024. augusztus 29. – 15:11

Másolás

Vágólapra másolva

Maria Zaharova az orosz külügyminisztérium szóvivője történelemtorzítással vádolta a bukaresti hatóságokat, rágalmazásnak minősítve Klaus Iohannis államfő augusztus 23-án, a fasizmus és a kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából kiadott üzenetében tett kijelentéseit.

A román külügyminisztérium csütörtökön az X-en közzétett üzenetében azt írta, hogy „egyesek tanulnak a történelemből és békét kötnek, mások folyamatosan megpróbálják kényszeríteni, megtámadni vagy megszállni szuverén szomszédjaikat”, valamint folyamatosan hazudnak és manipulálnak.

A román külügy azután tette közzé üzenetét, hogy a Maria Zaharova nyilatkozata megjelentek a romániai orosz nagykövetség Facebook-oldalán.

„Klaus Iohannis román elnök rágalmazta hazánkat, a Szovjetuniót, Hitler Németországával együtt a Szovjetuniót okolva a második világháború kitöréséért és – nem fogják elhinni – a holokausztért. Ezek istenkáromló és szándékosan hamis célzások. Klaus Iohannisnak és azoknak, akik ezt írták neki, mindenekelőtt az 1938-as ”müncheni egyezményre„ kellene emlékezniük, amely valójában Adolf Hitlert tüntette fel az Európa elfoglalójaként, valamint a román hadsereg 1941-1944-es aktív részvételére a Szovjetunió elleni háborúban Németország oldalán, a román állam által végrehajtott roma és zsidó népirtásra” – mondta Zaharova. Azt állította, hogy „mindössze három nap alatt, 1941. október 22. és október 24. között a megszállt Odesszában Ion Antonescu parancsára 22 000 civilt, főként zsidókat lőttek agyon, akasztottak fel és égettek el élve”.

„Talán Klaus Iohannis szeretne erről valamit mondani? Vagy az egész a ”TikTok„ generációnak készült, akiknek csak a videók alatti kattintások száma a fontos? Ők nem ismerik a történelmet. Akkor bolygóméretű bajra számítsanak. Ezeket a terveket csak a Szovjetunió hiúsította meg hihetetlen hősies erőfeszítések és több millió áldozat árán. Sajnos a jelenlegi román vezetés nemhogy nem próbál tanulni a múltból, hanem a történelem elferdítésének és a náci bűnözők rehabilitálásának csúszós útjára lép. Ez nem vezet jóra” – zárta Zaharova.

Románia elnöke azt mondta, 85 évvel ezelőtt, 1939. augusztus 23-án írták alá a Ribbentrop-Molotov paktumot, egy szörnyű megállapodást, amely emberek millióinak sorsát áldozta fel a bűnös rendszerek, a náci és szovjet politika érdekeinek, amely holokauszthoz és népirtáshoz, deportálásokhoz, családok szétveréséhez, éhínséghez és számos visszaéléshez vezetett. Ezek a borzalmak olyan sebeket és traumákat hagytak maguk után, amelyek egész generációkat érintettek, akiknek szembe kellett nézniük a totalitárius rendszerek szegénységével és üldöztetésével – állt a Klaus Iohannis augusztus 23-i üzenetében.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!