Az AUR szerint sértő a sepsiszentgyörgyi románoknak Antal Árpád ajánlata

2024. augusztus 28. – 14:00

Másolás

Vágólapra másolva

A Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) Kovászna megyei szenátora, Ionuţ Neagu felszólította a román pártokat, hogy ne fogadják el Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester javaslatát egy olyan román konzultatív tanács létrehozására, amely együttműködhetne a helyi hatóságokkal, írta az Agerpres.

Neagu bírálta a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) Kovászna megyei szervezetét, amely hétfőn bejelentette, hogy elfogadja Antal Árpád ajánlatát.

Sepsiszentgyörgy újraválasztott polgármestere a június 9-ei helyhatósági választások után fogalmazta meg a román pártokhoz intézett felhívását, miután egyértelművé vált, hogy egyetlen román párt sem jutott be a városi tanácsba, és mind a 21 tanácsosi helyet a Romániai Magyar Demokrata Szövetség képviselői fogják elfoglalni. Antal Árpád akkor kijelentette, aggodalommal tölti el, hogy egyetlen román párt sem jutott be a városi tanácsba, és nem tartja helyénvalónak, hogy a város lakosságának 20 százalékát kitevő román közösség nem lesz képviseltetve a testületben. Ezért konzultatív tanács létrehozására biztatta a PSD-t, a PNL-t és az USR-t, amely együttműködhet a tanáccsal. „Azt akarom, hogy intézményes párbeszéd legyen a polgármesteri hivatal és a román közösség képviselői között” – mondta a júniusi választások után Antal Árpád.

Miután az USR Kovászna megyei szervezete hétfőn bejelentette, hogy elfogadja a polgármester ajánlatát, az AUR szenátora a Facebookon bírálta az USR-t. Ionuţ Neagu szerint a konzultatív tanács valójában az RMDSZ „csapdája”, amelybe beleesett az USR. A konzultatív tanács létrehozásával ugyanis valójában a román nemzetiségűeket „mesterségesen” egy „másodrangú” kategóriába sorolják, és ezzel megosztják és diszkriminálják Sepsiszentgyörgy lakóit – állítja az AUR-os politikus.

Azt is kifejtette, az „Antal Árpád által kitalált, úgynevezett konzultatív tanács elfogadásával” az USR vezetői voltaképpen a románokat hátrányosan érintő kezdeményezéshez csatlakoznak, és további négy évig arra ítélik a románokat, hogy ne legyen beleszólásuk a politikai döntésekbe. Ionuţ Neagu ugyanakkor felhívást intézett a többi román párt vezetőihez, hogy ne fogadják el a sepsiszentgyörgyi polgármester ajánlatát, amely szerinte inkább sértő, mintsem segítő jellegű.

Hozzátette, egy polgármesteri hivatalnak a város teljes lakosságát kell képviselnie, konzultatív testületként pedig a Kovászna, Hargita és Maros Megyei Románok Civil Fóruma (FCRCHM) léphetne fel, amely már 2005-től működik és 45 tagszervezetet számlál.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!