Sepsiszentgyörgy városi tanácsába egyetlen román párt sem jutott be, minden hely az RMDSZ-é lett

2024. június 10. – 20:30

Másolás

Vágólapra másolva

Sepsiszentgyörgy városi tanácsában mind a 21 tanácsosi helyet az RMDSZ képviselői fogják elfoglalni, a másik hat politikai alakulat nem érte el a bejutási küszöböt – jelentette be hétfői sajtótájékoztatóján Antal Árpád polgármester.

A rezultatevot.ro honlapon közölt adatok szerint a választópolgárok 78,84%-a az RMDSZ városi tanácsosi jelöltlistájára szavazott Sepsiszentgyörgyön. A Szociáldemokrata Párt 4,8%-ot, az USR 4,44%-ot, az AUR 3,71%-ot, a PNL 3,28%-ot kapott. Az Erdélyi Magyar Szövetségre és a Magyar Polgári Erőre a választók kevesebb mint 3 százaléka adta voksát, foglalta össze az Agerpres.

Antal Árpád ötödször szerzett polgármesteri mandátumot a szavazatok 83 százalékával. Kijelentette, aggodalommal tölti el, hogy egyetlen román párt sem jutott be a városi tanácsba, és nem tartja helyénvalónak, hogy a város lakosságának 20 százalékát kitevő román közösség nem lesz képviseltetve a testületben. Ezért konzultatív tanács létrehozására biztatta a PSD-t, a PNL-t és az USR-t, amely együttműködhet a tanáccsal. „Azt akarom, hogy intézményes párbeszéd legyen a polgármesteri hivatal és a román közösség képviselői között” – mondta Antal Árpád.

Az elmúlt négy évben Sepsiszentgyörgy városi tanácsában egyetlen román nemzetiségű tanácsos volt, a nemzeti liberális párti Liviu Comăneci.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!