Sepsiszentgyörgy városi tanácsába egyetlen román párt sem jutott be, minden hely az RMDSZ-é lett

2024. június 10. – 20:30

Másolás

Vágólapra másolva

Sepsiszentgyörgy városi tanácsában mind a 21 tanácsosi helyet az RMDSZ képviselői fogják elfoglalni, a másik hat politikai alakulat nem érte el a bejutási küszöböt – jelentette be hétfői sajtótájékoztatóján Antal Árpád polgármester.

A rezultatevot.ro honlapon közölt adatok szerint a választópolgárok 78,84%-a az RMDSZ városi tanácsosi jelöltlistájára szavazott Sepsiszentgyörgyön. A Szociáldemokrata Párt 4,8%-ot, az USR 4,44%-ot, az AUR 3,71%-ot, a PNL 3,28%-ot kapott. Az Erdélyi Magyar Szövetségre és a Magyar Polgári Erőre a választók kevesebb mint 3 százaléka adta voksát, foglalta össze az Agerpres.

Antal Árpád ötödször szerzett polgármesteri mandátumot a szavazatok 83 százalékával. Kijelentette, aggodalommal tölti el, hogy egyetlen román párt sem jutott be a városi tanácsba, és nem tartja helyénvalónak, hogy a város lakosságának 20 százalékát kitevő román közösség nem lesz képviseltetve a testületben. Ezért konzultatív tanács létrehozására biztatta a PSD-t, a PNL-t és az USR-t, amely együttműködhet a tanáccsal. „Azt akarom, hogy intézményes párbeszéd legyen a polgármesteri hivatal és a román közösség képviselői között” – mondta Antal Árpád.

Az elmúlt négy évben Sepsiszentgyörgy városi tanácsában egyetlen román nemzetiségű tanácsos volt, a nemzeti liberális párti Liviu Comăneci.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!