Leállították helyenként a nyugdíj-újraszámítási határozatok kézbesítését

2024. augusztus 27. – 13:07

Másolás

Vágólapra másolva

A nyugdíjak újraszámításával kapcsolatos hibákról ír a sajtó. Az Adevarul portál arról számol be, hogy néhány nappal ezelőtt először Fehér megyében merült fel a gyanú, hogy több ezer határozat hibás adatokat tartalmazhat. Ezután a megyei nyugdíjpénztár kérte, hogy a postások állítsák le a határozatok kézbesítését, amíg a hibák tisztázásra nem kerülnek. Fehér megyében mintegy 5000 határozat esetében került sor erre az intézkedésre.

A probléma súlyosságát mutatja, hogy voltak esetek, amikor a postások visszakérték a már kézbesített határozatokat is. Például egy idős úr elmondása szerint ő is kapott egy határozatot, amely jelentős, mintegy 800 lejes nyugdíjemelést tartalmazott. Azonban néhány nappal később a postás visszakérte tőle ezt a határozatot, hivatkozva arra, hogy hibás lehet a számítás, számolt be az Adevarul. Ez az eset különösen nagy felháborodást keltett, mivel sok nyugdíjas számára komoly érzelmi megrázkódtatást okozott a visszavont nyugdíjemelés.

Valentin Ștefan, a Román Posta főigazgatója megerősítette, hogy nem csak Fehér megyében, hanem más megyékben is hasonló intézkedésekre került sor, bár kisebb mértékben. Általában több tucat vagy néhány száz határozat kézbesítését állították le. Az országos adatok szerint eddig mintegy 3 millió határozatot kézbesítettek, és a határozatok újraszámolásának kiosztása még mindig zajlik. A főigazgató hangsúlyozta, hogy a postai alkalmazottaknak nem szabad saját maguktól visszakérniük a már kézbesített határozatokat, és ezt a hibát a Fehér megyei eset kapcsán felismerték, illetve orvosolták.

A nyugdíjpénztár vezetője, Daniel Baciu a sajtóban tett nyilatkozatában elismerte, hogy több ezer nyugdíjas jelentett be problémát a nyugdíj-újraszámolási határozatokkal kapcsolatban. A beérkezett panaszok vizsgálata során kiderült, hogy 1.090 esetben valóban szükség van a határozatok felülvizsgálatára, ami azt jelenti, hogy a panaszok 9,5%-a jogos volt.

Baciu hangsúlyozta, hogy az összesen közel 4,6 millió kibocsátott határozat közül ez a 1.090 hiba csak egy nagyon kis arányt, mindössze 0,024%-ot képvisel, így a problémák aránya elhanyagolhatónak tekinthető. Azonban a nyugdíjpénztár mindent megtesz annak érdekében, hogy a hibás határozatokat kijavítsák és újra kézbesítsék az érintett nyugdíjasoknak.

A nyugdíjpénztárak további intézkedései között szerepel, hogy a gyanús határozatokat újra ellenőrzik, és csak ezután döntik el, hogy újra kézbesítik-e azokat a nyugdíjasoknak. A Román Posta vezetője ugyanakkor nem tudott pontos adatokat szolgáltatni arról, hogy országosan hány határozatot állítottak le, de a folyamat még tart.

A helyzet jelenlegi állása szerint a nyugdíjasok részéről jelentős panaszok érkeztek a nyugdíjpénztárakhoz, amelyek közül több ezer esetben szükségessé vált a határozatok felülvizsgálata. Az intézkedések célja, hogy a nyugdíjasok pontos és hibátlan határozatokat kapjanak, így biztosítva a megfelelő nyugdíjösszeget. A folyamat végleges lezárását és a hibák kijavítását követően várhatóan újra kézbesítik a helyesbített határozatokat.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!