A kormány elfogadta a választási menetrendet: november 1-jén kezdődik a kampány

2024. augusztus 21. – 15:27

Másolás

Vágólapra másolva

A kormány szóvivője, Mihai Constantin szerdán bemutatta a december 1-jei parlamenti választások menetrendjét. Október 17. a határidő, ameddig a politikai pártok, politikai szövetségek, választási szövetségek vagy a nemzeti kisebbségekhez tartozó polgárok szervezetei benyújthatják jelöltlistáikat és független jelöléseiket az ország választókerületeiben. A választási kampány november 1-jén kezdődik. „A december 1-jei parlamenti választások megszervezése és a választópolgárok szavazati jogának, akár belföldön, akár külföldön való lehető legjobb biztosítása érdekében a kormány ma jóváhagyta a szükséges jogszabályokat. Ez a három kormányhatározat részletesen meghatározza a választási cselekmények menetrendjét, a technikai intézkedéseket és a szenátusi és képviselőházi választások előkészítésére, megszervezésére és lebonyolítására vonatkozó költségeket” – jelentette ki a kormány szóvivője a News.ro hírügynökség szerint.

Mihai Constantin pontosította, hogy az első, a választási naptárban előírt lépés, azaz a Központi Választási Iroda megalakítása után a főbb határidők a következők:

Szeptember 10. – A választási szövetség létrehozására vonatkozó jegyzőkönyv benyújtásának határideje a Központi Választási Irodához.

Szeptember 16. – Határidő a külföldön tartózkodó választópolgárok számára, hogy regisztráljanak a választói névjegyzékbe a vot străinătate.ro weboldalon.

Október 2. – A jelöltlisták és független jelölések benyújtásának határideje a külföldön élő választópolgárok számára.

Október 17.

  • A külföldön tartózkodó választópolgárok számára a regisztráció határideje a levélben történő szavazásra.
  • A politikai pártok, szövetségek és nemzeti kisebbségi szervezetek jelöltlistáinak benyújtási határideje az ország választókerületeiben.

Október 22. – A választási jelek benyújtásának határideje a Központi Választási Irodához.

Október 31. – A választási műsoridők meghatározásának határideje.

November 1. – A választási kampány kezdete.

November 30., 7:00 óra – A választási kampány lezárása.

November 30., helyi idő szerint 7:00 óra – A külföldi szavazás első napjának kezdete.

November 30., helyi idő szerint 21:00 óra – A külföldi szavazás első napjának lezárása.

November 30., helyi idő szerint 21:00 – 23:59 – A külföldi szavazás folytatása azok számára, akik 21:00 órakor a szavazóhelyiségben tartózkodnak, valamint azok számára, akik sorban állnak, hogy belépjenek a szavazóhelyiségbe.

December 1., 7:00 óra – A szavazás kezdete belföldön és a külföldi szavazás második napjának kezdete.

December 1., 21:00 óra – A szavazás lezárása belföldön és a külföldi szavazás második napjának lezárása.

December 1., helyi idő szerint 21:00 – 23:59 – A külföldi szavazás folytatása azon választópolgárok számára, akik helyi idő szerint 21:00 órakor a szavazóhelyiségben tartózkodnak, valamint azok számára, akik sorban állnak, hogy belépjenek a szavazóhelyiségbe.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!