Nemcsak fizetésekkel trükköztek az Erdélyi Médiatérnél, az adásvételekkel is közpénzeket irányítottak magánzsebbe

2024. augusztus 19. – 13:53

Másolás

Vágólapra másolva

A Magyar Hang tényfeltáró sorozatának legújabb részében arra derül fény, hogy az Erdélyi Médiatér Egyesületnél egy bonyolult pénzügyi manőver segítségével hogyan irányítottak át közpénzből származó jelentős összegeket magánzsebbe. A történet középpontjában Nemes László Levente, az Erdélyi Médiatér egykori ügyvezető igazgatója áll, aki a saját cégén – a Setup Advisory SRL nevű romániai vállalkozáson – keresztül vásárolt részesedést a Radio Gagában, az ismert marosvásárhelyi kereskedelmi rádióban, majd azt jelentős haszonnal eladta egy magyarországi cégnek.

A Magyar Hang cikke lépésről lépésre bemutatja a jól szervezett pénzügyi trükköt. Itt van, hogyan történt a folyamat:

Nemes László Levente, aki az Erdélyi Médiatér Egyesület egyik vezetője volt, 2021 áprilisában létrehozott egy saját céget, a Setup Advisory SRL-t. Ez egy kicsi, újonnan alapított vállalkozás volt, minimális tőkével és tényleges tevékenység nélkül.

Néhány nappal később az Erdélyi Médiatér megvásárolta egy marosvásárhelyi rádió, a Radio Gaga tulajdonos vállalatát, az Alamo Impex 97 SRL-t. Az adásvétel során Nemes László Levente cége, a Setup Advisory, is szerzett egy kisebb, 15%-os részesedést ebben a rádióban.

Pár hónappal később, 2021 novemberében Nemes eladta a Setup Advisory által birtokolt 15%-os részesedést a Magyar Médiaszolgáltatást Támogató Központ (MMTK) Nonprofit Kft.-nek, amely szintén a magyar állam által finanszírozott szervezet volt. Fontos részlet, hogy Nemes korábban, 2021 májusáig, részben tulajdonosa volt az MMTK-nak is, így kapcsolat volt az általa vezetett cég és a vásárló cég között. Vagyis Nemes egyik cége eladta a tulajdonrészt a volt cégének, amelyik abban az évben 450 millió forint magyar közpénzt kapott az Erdélyi Médiatér Egyesülettől, ahol ő évek óta dolgozott.

Az eladás során Nemes cége jelentős, körülbelül 75-80 millió forintos hasznot szerzett. A trükk az volt, hogy a Setup Advisory valószínűleg sokkal kevesebbért jutott hozzá a részesedéshez, mint amennyiért később eladta. Mindezt úgy, hogy a pénz végül egy olyan céghez került vissza, amelyet állami pénzekkel támogattak.

Az üzlet lebonyolítása után Nemes felszámolta a Setup Advisory céget, mivel már nem volt szükség rá, és az elért profitot kivették a cégből. A cégnek semmilyen további vagyona nem maradt.

Az ügy több etikai és esetleg jogi kérdést is felvet, mint például a bennfentes kereskedés vagy a hűtlen kezelés, írja a Magyar Hang. A lap azt is megemlíti, hogy az ügy érintettjei elérhetetlenek voltak, és nem reagáltak a megkeresésekre. Az Erdélyi Médiatér Egyesületnél dolgozó másik érintett, Hompot Szilárd István, aki a Prima Press Kft. ügyvezetője, szintén nem adott válaszokat a kérdésekre.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!