Megbírságolták az Untoldot zajszennyezés miatt

2024. augusztus 14. – 15:15

Másolás

Vágólapra másolva

5000 lejre bírságolta a Kolozs Megyei Közegészségügyi Igazgatóság (DSP) az Untold fesztivált a megengedett zajszint túllépése miatt, közölte az intézmény a Cluj24.ro érdeklődésére.

A DSP a rendezvény időtartama alatt hat éjszakai mérést végzett a város több pontján, többek között a Déva és a Szőlő utcákban, a Bükki úton, a Függetlenség sétányon, és a Kolozsvári Klinikai Sürgősségi Gyermekkórháznál, és azt állapították meg, hogy átlagosan 20 dB-lel haladta meg a fesztivál a megengedett zajszintet.

Az 5000 lejes bírság kiszabása mellett a szervezőket felszólították, hogy oldják meg a zaj terjedésének és erősségének mérséklését.

A Kolozs Megyei Környezetvédelmi Ügynökség szintén mérte a zajszintet a fesztivál helyszínének közvetlen szomszédságában, ők viszont arra a következtetésre jutottak, hogy a szabadtéri rendezvények esetében megengedett 90 dB-es zajszintet nem haladták meg a mért értékek. Augusztus 10-én, szombaton este 10 óra után a Villamosmű (Uzinei Electrice) utcában 76,9 dB-t, a Gavril Muzicescu utcában 76,8 dB-t, 11-én, vasárnap este 10 óra után pedig a Fürdő (Cardinal luliu Hossu) utcában 75,0 dB-t, a Déva utcában 78,5 dB-t mértek az ügynökség közleménye szerint.

A Cluj24 arra is felhívja a figyelmet, hogy míg a polgármesteri hivatal MyCluj alkalmazásában több tíz panasz érkezett a város különböző pontjairól az Untold miatt, a DSP-hez és a Környezetvédelmi Ügynökséghez csupán egy-egy bejelentés érkezett.

Tavaly a Transtelex kolozsvári kollégái is megmérték a rendelkezésükre álló okostelefonos alkalmazásokkal, hogy mennyire dübörög az Untold Kolozsvár különböző pontjain, és a leghangosabb részeken, a belvárosban, a Kerekdombon és a Hajnal-negyedben 60 és 65 dB közötti átlagot kaptak a koncertek alatt, ami 20-30 dB-lel haladta meg a város átlagos zaját.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!