Meghallgattuk a dörömbölő Kolozsvárt!

2023. augusztus 4. – 18:58

Meghallgattuk a dörömbölő Kolozsvárt!
Tuc-tuc-tuc – Fotó: Untold

Másolás

Vágólapra másolva

Ha Untold, akkor zajszennyezés. Évek óta folyamatos probléma a fesztivál ideje alatt, hogy túl hangos a zene. Most megnéztük, hogy mit is jelent ez pontosan.

A kolozsvári élet egyik próbatétele most már közel egy évtizede az augusztus eleji időszak, amikor az Untold fesztivált tartják. Több oka is van ennek,

  • egyrészt az augusztusi kánikulában elzárják a szabad forgalom előtt a város legnagyobb parkját
  • másrészt négy napon keresztül zajszennyezik a várost. Ezt hallgattuk meg most.

Az sem véletlen, hogy sokan erre az időszakra időzítik a nyaralásuk, és utaznak el Kolozsvárról, talán pont abból a pénzből, amit a házuk kiadásáért erre az időszakra kapnak. Vagy mennek el a szomszédos Méra World Music Fesztiválra, barátságosabb körülmények közé bulizni.

A közvélekedés szerint az első két évben volt igazán kellemetlen hangzavar, utána a szervezők is belátták, hogy huzamosabb ideig így tarthatatlan lesz, ezért megpróbáltak csillapítani a szennyezést, és már nem annyira elviselhetetlen. Legalábbis vannak helyek, ahol ez érezhető. Mostanra viszont már úgy tűnik, ennél addig nem lesz halkabb a fesztivál, ameddig el nem viszik a belvárosból. Ezért úgy döntöttünk a kollégákkal, hogy meghallgatjuk a dörömbölését, hogy úgy mondjam teszteljük az Untoldot.

Hogy valamivel objektívebb legyen az összevetésünk, mint egy egyszerű nem szeretjük, különböző telefonos zajszintmérőket is (ezt és ezt) bevetettünk. Nem állítjuk, hogy ezek teljesen pontosak, de számszerűsíthetőbbé teszik a tesztet, látszik, hogy mit mérnek nyugalmi időszakban, illetve mit akkor, amikor teljes erőből dübörög a fesztivál, vagy épp akkor, amikor éjféltájt a színpadi produkció fokozásaként elkezdnek tűzijátékokat lőnek az ég felé. Ugyanakkor a különböző városrészeket is összehasonlíthatóbbá teszik, ha ugyanazt az alkalmazást használjuk.

A kolozsvári kollégák a város különböző pontjain hallgattak bele a fesztivál zajaiba, volt köztük a fesztiválhoz egészen közel eső helyszín is, illetve egészen távoli is.

HelyszínNyugalmi időszak átlagaKoncertek alatti átlag
Borháncs30-4030-40
Irisz negyed4040
Kerekdomb20-3060-65
Hajnal negyed4260
Belváros30-4064-65

Borháncs negyed

Amíg a Buna Ziua negyedben laktam rendszeresen azzal szórakoztattam magam, hogy megpróbáltam David Guetta számait az ablakomból bemérni a Shazammal, elég sokszor jártam sikerrel. Idén viszont a Borháncs negyedben (ezúttal a laposban, nem a dombtetőn) meglepően nagy volt a csönd, hiába koncentráltam minden erőmmel a dübörgő hangok befogadására. Tíz percen át tartó basszus azért eljutott ide is, de akkor sem tudtam 35 decibelnél többet mérni, és ezt is a szomszéd légkondijának a zúgása hozta össze. (T. Helga)

Irisz negyed

A szerencsésebb kolozsváriak közé tartozom, legalábbis ami a zajszennyezést illeti: csütörtök este én is bekapcsoltam a zajszintmérőt, de az Irisz negyedben a szöcskék akkora koncertet csaptak a Nádas patak partján, hogy az Untold zaját csak akkor hallottuk, ha nagyon hegyeztük a fülünket, és épp arra fújta a hangot a szél. Egyébként a szöcskekoncertet a lakásban, nyitott ablaknál 40, az erkélyen 56 decibelen mérte be az app. De csak hogy ne irigykedjetek túlságosan, a fesztivál miatt másfél hétig nem közlekedik az a villamosjárat, amivel egyébként utazni szoktam. (K. Emese)

Kerekdomb

Amióta a Kerekdombon lakom már egész sorozat füldugót szereztem be az Untold idejére, mert valahogy sosem sikerül úgy alakítanom a szabadság időpontját, hogy akkor ne legyek a városban. Az érdekes a sztoriban az, hogy látszólag elég nagy távolság választ el a fesztiválhelyszíntől, de a hanghullámok terjedésének valamilyen sajátossága folytán a dübörgő basszusok épp a mi domboldalunkba csapódnak. És nincs menekvés. Legalábbis az elmúlt öt évben hiába próbáltam bármit. A füldugók kényelmetlenek, a sorozatokat sem bírom nézni az eszméletlenségig, hogy utána kómásan elaludjak, a tuc-tucot pedig semmi nem tudja kiszorítani a tudatomból. A kánikula miatt az éjszaki szellőztetést nem lehet kihagyni, úgyhogy az alvás többnyire hullámokban működik. Időnként bele-belezsibbadok a basszusokba, vagy egy-egy csendesebb dj produkciója alatt elalszom, aztán amikor ismét feltekerik a hangerőt akkor felülök, és várom a szünetet.

Egyébként a város egyik legcsendesebb sarkában lakom. Mivel zsákutcáról van szó, alig van autós forgalom, a szomszédok csak a szombati fűnyírással szoktak beleberregni a nyugalomba, az alapzaj ilyenkor, nyári estéken, többnyire tücsökcirpelésből áll, vagy a közelben fészkelő baglyok sziszegnek, huhognak, ha éppen közlékenyebb kedvükben vannak. Teljes csendben tehát nálunk 20-30 decibelnél nem mér többet a zajszintmérő, lehet, emiatt is vagyok érzékeny, amikor az Untold felborítja ezt a nyugalmat.

Az idei fesztivál meglepően csendesen indult. Már este nyolc körül leteszteltem a letöltött appokkal a zajszintet, és akkor a 45-50-es sávban mozgott, ami egy belvárosban élő ember számára teljesen mindennapos, megszokott szint.

Aztán 10 óra körül kezdték feljebb és feljebb tekerni a hangerőt, átlagban 60-65 között ingadozott a zajszintmérő, de rövid periódusokra felment 70-75 decibelre is. A lényeg, hogy az éjszakai tűzijáték után sikerült elaludnom, és reggel fél hétkor arra ébredtem ugyan, hogy valami zenebona még mindig felhallatszik a domboldalra, de azt hiszem, első alkalommal történt meg, amióta az Untoldon idegelek, hogy kerek öt és fél órát sikerült aludnom megszakítás nélkül. (V.Emese)

Hajnal (és Belváros) határán

A Babeș-Bolyai Tudományegyetem diákbentlakásai mellett – ami a Hajnal-negyed alatt található, de azért elég magasan ahhoz, hogy az amfiteátrum-effektus érvényesüljön – jól kivehetően hallatszik mindaz, amit az Untold nagyszínpadának fellépője a mikrofonba mond vagy énekel. A koncert és a jó hangosan cirpelő kabócák átlag 60 decibelt tettek ki este tíz után. Összehasonlításképpen: csütörtök délután fél 3 körül ugyanitt 42 db volt az átlagos alapzaj, autós forgalom nélkül. A fesztivál zaja nem tűnt olyannak, amitől ezen a környéken ne lehetne aludni, a tűzijáték viszont, amit késő éjjel is megismételtek, jóval meghaladta a koncertek dombra felszűrődő zaját. (Zs. Erika)

Belváros

Engem soha nem zavart úgy igazán a fesztivállal járó zaj, pedig a megalapítása óta nagyjából 400-500 méterre élek a szívétől, a standionban lévő óriási színpadtól. Ebben nyilván az is közrejátszik, hogy nagyjából minden körülmények között tudok aludni, nem csak olyan klasszikus helyeken aludtam el, mint színház, mozi vagy opera, hanem teljes hangerővel dübörgő bulin is koppant már le a szemem. Viszont azzal is tisztában vagyok, hogy ezzel nem mindenki van így.

Nem alszom a legcsendesebb környéken. A forgalom szinte állandó, mivel több kórház is van a közelben a mentőket is viszonylag gyakran hallani, esténként pedig a diáknegyed zajai szűrődnek be. Abban legalább szerencsém van, az ablakaim nem nyílnak közvetlenül az utcára. Ez azt jelenti, hogy a lakás csendesebb pillanataiban 30-40 decibel között mérnek az applikációk. Ez az alap. Ha nagyon csend van, akkor talán lehet kevesebb is, de a héten nem sikerült olyan pillanatot találni. Ehhez képest a csütörtöki egyik sztárfellépő, Bebe Rexha „koncertje” alatt olyan 64-66 decibelt mutattak az applikációk, ami nagyjából egy átlagos beszélgetés hangerejének feleltetnek meg. Ha nagyon ütött a basszus, mert lehet érezni, ha üt, akkor 70 decibelt is elérte a mért hangerő a nyitott ablaknál, ami olyan, mintha egy forgalmas utca mellett gyalogolnánk. Márpedig ilyen melegben, nem nagyon lehet behajtani az ablakot.

Az Untold legnagyobb pimaszsága, amit egyetlen más fesztiválon sem tapasztaltam, hogy igazából a koncertek nem érnek véget emberi időpontban, éjfél után is csak fokozódik a hangulat. A Szigeten, ahol állandóan panaszkodnak az emberek, hogy hangos a fesztivál, egy pénteki napon 21:15-kor kezdődik az utolsó koncert, és 23 órakor vége is lesz. Az Electric Castle-en már nem figyelnek ennyire szigorúan a csendórára, de éjjel 1-2 között ott is véget szokottak érni. Ezzel szemben csütörtök este éjjel 1 óra után kezdett csak bemelegedni a hangulat. Amikor a lefekvés előtti utolsó cigit szívtam az erkélyen, 1:10-kor kezdtek el tűzijátékozni. A kilövés/robbanás pillanatában 115 decibelt mutatott az applikáció. Az ezért már sok. Steve Aoki pedig csak éjjel 3 órakor, Kshmr pedig 4:30-kor kezdett a nagyszínpadon (legalábbis a hivatalos program szerint). (G. Laci)

A Kolozsvári Polgármesteri Hivatalnak ezen az oldalon lehet jelezni, ha valaki csendháborítást észlel, például az Untold miatt is.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!