A román partokig sodródott folyami aknát semmisített meg a haditengerészet

2024. augusztus 13. – 17:04

Másolás

Vágólapra másolva

A román haditengerészet a Duna-deltai rezervátumban, a Konstanca megyei Chituc környékén megsemlegesített egy YaRM típusú folyami aknát. Ez az az első ilyen típusú akna, amelyet a Fekete-tenger partvidékén azonosítottak. A román védelmi minisztériumot a katasztrófavédelem értesítette arról, hogy – több mint 100 kilométerre az ukrán határtól – a Chituc homokzátony közelében megfeneklett egy aknának tűnő gyanús tárgy.

A YaRM típusú folyami akna, teljes nevén „Yakornaya Rechnaya Mina” egy szovjet eredetű, folyókban történő alkalmazásra tervezett akna. Ezt a robbanószerkezetet az 1-12 méter mélységű folyókban való használatra fejlesztették ki, és kifejezetten horgonyzott aknaként (anchored river mine) működik. Az akna egy VRM típusú billenő gyújtóval van ellátva, amely mechanikus biztonsági reteszt, késleltetett élesítési rendszert és rugós ütőszöget tartalmaz. Ez a kialakítás biztosítja az akna késleltetett élesítését, ami lehetővé teszi a biztonságos telepítést, majd később az aktiválást.


A román védelmi minisztérium közölte, hogy a folyami akna az orosz-ukrán konfliktus területéről származik, és valószínűleg a Fekete-tenger északnyugati részén, a Duna vagy a Dnyeper torkolatánál helyezhették el. A veszély korlátozása érdekében a konstancai katonai búvárok beavatkozásáig a területet a belügyminisztérium biztosította.

A konstancai katonai búvárok tavaly januárban egy tengeri aknát semlegesítettek meg a Tulcea megyei Sfântu Gheorghe településhez közeli tengerparton.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!