Éjfélkor záró nagyszínpad, a tüzijáték mellőzése – ilyen Untoldot javasol egy kolozsvári tanácsos

2024. augusztus 12. – 15:06

Éjfélkor záró nagyszínpad, a tüzijáték mellőzése – ilyen Untoldot javasol egy kolozsvári tanácsos
A kolozsvári Untold fesztivál nagyszínpada a Kolozsvár Arénában – Forrás: Untold / Facebook

Másolás

Vágólapra másolva

Az Untold fesztivál megosztja a kolozsváriakat, és a két tábor között a helyi önkormányzatnak kellene közvetítenie, véli Adriana Cristian, a Mentsétek Meg Romániát Szövetség (USR) helyi tanácsosa, aki a budapesti Szigetet hozza fel pozitív példaként.

Cristian szerint pozitív dolog, hogy Kolozsváron nyáron nem unalmas az élet, hanem sok fesztivál van, köztük az Electric Castle, az Untold, a TIFF, a Jazz in the Park, az Opera Aperta, a Vamos a la Plaja, a városnapok vagy a Kolozsvári Magyar Napok, de nem lehet eltekinteni attól, hogy a nagy rendezvények okozta zaj, forgalom, korlátozások a lakók egy részét zavarják.

Az Untold évről évre hírek, közösségi médiás bejegyzések tömegét generálja, és abszurd, illetve embertelen nem odafigyelni arra, amikor a kisgyerekes szülők vagy a gyermekkórház páciensei panaszkodnak a hajnalig tartó zajra, véli a politikus. „Nem, nem normális azt mondani nekik, hogy hagyják el a várost erre az időszakra… hiszen végül is ez az otthonuk” – írta Facebook-bejegyzésében. Cristian azt is hozzátette, hogy szerinte az is hasonlóképpen abszurd, ha valaki nem bír ki évente két hetet anélkül, hogy a Sétateret látogassa.

A tanácsos néhány ötletet is felsorolt, amelyek kompromisszumot jelenthetnének a fesztivál támogatói és ellenzői között, és amelyeket szerinte a városi önkormányzatnak kellene felvállalnia:

  • legyen fesztivál a városközpontban, de akkor a budapesti Sziget mintájára éjfélkor fejeződjenek be a nagyszínpadi koncertek és a kisebb színpadoknál folytatódjon a buli hajnalig
  • folyamatosan mérjék a zajszintet a város különböző pontjain, és próbálják meg csökkenteni, többek között hangszigetelő falakkal a kórházaknál
  • mondjanak le a tüzijátékról – Emil Boc polgármester nemrég úgyis azt ígérte, hogy Kolozsváron lassan beszüntetik ezt a zajos és a környezetre káros ünneplési formát
  • figyeljenek oda jobban a kiskorúak drog- és alkoholfogyasztására
  • tiltsák be a cigaretta-, szerencsejáték- és alkoholreklámokat a fesztivál területén
  • a fesztiválon jelenlévő vendéglátósok 30 százaléka legyen helyi vállalkozás

Emil Boc júniusban újraválasztott polgármester, aki rendszeres vendége az Untold fesztiválnak, 2023-ban örömmel nyilatkozta, hogy az addigi legcsendesebb kiadást sikerült megszervezniük, és csak 5-6 bejelentést kapott a hivatal a zaj miatt. Idén ezt nem mondhatja el, a MyCluj alkalmazáson ugyanis hétfőn csak úgy piroslott a város térképe a csendháborítás miatt beküldött panaszoktól.

Oláh Emese alpolgármestert legutóbb az RMDSZ tavaszi kampánnyitóján kérdeztük a témáról, akkor azt mondta, az RMDSZ javaslata az, hogy alakítsanak ki egy fesztiválhelyszínt a város mellett. „Az én meglátásom az, hogy minden olyan rendezvénynek, ami éjfélnél tovább tart, a Gorbó-völgyében vagy a Lomb környékén, valahol a város peremén kellene egy infrastrukturálisan jól kiépített helyszínt létesíteni” – mondta ezzel kapcsolatban Oláh Emese.

Az Untoldot augusztus 8. és 11. között már tizedik alkalommal szervezték meg Kolozsvár egyik legnagyobb parkjában, a Sétatéren. A fesztivált ellenző kolozsváriak leggyakrabban a hajnalig tartó nagyszínpadi koncertek zaja, a több mint két hétig tartó forgalomkorlátozások és közterület-lezárás miatt panaszkodnak a rendezvényre.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!