„Putyin nem képes megvédeni Oroszország területét” – az ukrajnai háború kezdete óta először elemezte a helyzetet Nicolae Ciucă

2024. augusztus 11. – 17:17

Másolás

Vágólapra másolva

A tábornokból lett egykori védelmi miniszter, majd miniszterelnökből PNL vezér eddig távol tartotta magát a határháború témájától, általános, Oroszország ukrajnai invázióját elítélő nyilatkozatokra szorítkozott. Nicolae Ciucă most azonban Facebook-bejegyzésben elemezte az ukrán csapatok orosz területre való behatolásának következményeit, írja a Digi24.

A Facebookon vasárnap közzétett rövid elemzésében úgy fogalmazott, hogy a meglepetés ereje minden háború összetevője, és rámutatott, hogy az ukrán hadsereg közelmúltbeli behatolása az orosz Kurszk térségébe megváltoztathatja a közvéleménynek a fegyveres konfliktus alakulásáról alkotott képét.

Nicolae Ciucă szerint az Ukrajna és Oroszország közötti háború közelmúltbeli fejleményei három fontos elemre mutatnak rá.

  • Vlagyimir Putyin hadserege nem képes megvédeni a területet, az elnöknek pedig gondjai vannak az ország irányításával. Az ukrán erők orosz területen belül nyomulnak előre, az orosz hadsereg pedig bizonyított gyengeségein túl nem képes megfelelő választ adni. Ez önmagában is csapás Oroszország imázsára, de mindenekelőtt a hadsereg moráljára és a lakosságnak a jelenlegi vezetésbe vetett bizalmára is kihathat.
  • Az ukrán hadsereg kurszki térségbe való behatolása különleges teljesítmény, hisz nem semmi megtervezni és megvalósítani egy ilyen támadó akciót anélkül, hogy bármilyen információ vagy maga a szándék nyilvánosságra kerülne.
  • A nyugati haditechnikai eszközök valóban nagy különbséget jelentenek a terepen, és lehetővé teszik az ukránok számára, hogy olyan megoldásokat alkalmazzanak, amelyekre senki sem számított.

Nicolae Ciucă Vlagyimir Putyin elnök számára azt üzenete: „Bárki is kezd háborút külföldön, ne lepődjön meg, ha a háború valamikor hazaér. Sajnos a diktátorok egyetlen nyelvét értik, az erőfitogtatást” – mondta Nicolae Ciucă.

És hogy miért figyel most a világ a kurszki eseményekre? Azért, mert az ukrán csapatok több mint 10 kilométerre hatoltak be Oroszország belsejébe. Ez a legmélyebb határon átnyúló ukrán előrenyomulás azóta, hogy Moszkva 2022 februárjában teljes körű inváziót indított Ukrajna ellen. Volodimir Zelenszkij csütörtök este szólalt meg először az ügyről, az ukrán elnök szerint Oroszországnak éreznie kell, mit tett Ukrajnával. A legfrissebb fejlemény pedig az, hogy öt nap hallgatás után Zelenszkij elismerte: valóban behatoltak orosz területre az ukrán erők.

Racz András Oroszország-szakértő szerint a kurszki körzet elleni művelet egyik fő célja, hogy az oroszokat rákényszerítse, hogy erőket vonjanak el a többi frontvonalról annak érdekében, hogy megállítsák a kurszki ukrán előrenyomulást. Szerinte a „háború köde” néven ismert jelenség ebben a műveletben fokozottan érvényesül. Amit azonban tudni lehet a kurszki helyzetről, arról a Telex elemző cikkében lehet olvasni.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!