Tizenöt gyermeket szállítottak kórházba péntek este bélgyulladás tüneteivel Szeben megyében

2024. augusztus 10. – 09:48

Másolás

Vágólapra másolva

Egy szebenjuharosi szállodában több gyermeknél bélgyulladás tünetei jelentkeztek, ezért 15 kiskorút kórházba szállítottak.

A szállodában 128 bukaresti és mehedinți-i gyermek tartózkodott, akik közül többen bélgyulladás tüneteit mutatták, és akiket orvosi csapatok vizsgáltak. A helyszínre több mentőalakulat is kiszállt, miután a Szeben megyei hatóságok vörös kódú beavatkozást helyeztek kilátásba.

„A helyszínen elvégzett orvosi vizsgálatot követően 15, 8-14 év közötti gyermeket szállítottak a nagyszebeni önkormányzati gyermekkórház sürgősségi osztályára, eszméletüknél vannak” – közölte szombat este a Nagyszeben megyei katasztrófavédelem (ISU).

Frissítés: Ioana Mătăcuță, a Gyermekgyógyászati Klinikai Kórház szóvivője később közölte, hogy a gyermekek a betegség enyhébb formájával találkoztak, így 13-at közülük az éjszaka folyamán már hazaengedtek, a másik kettőt pedig a fertőző osztályra vették fel.

Felmerült az ételmérgezés gyanúja is, ezzel kapcsolatban Horațiu Cojocaru, a nagyszebeni közegészségügyi igazgatóság (DSP) igazgatója azt mondta, mintákat vettek a gyerekeknek készített ételekből, valamint a vízadagolókból és a szálloda medencéjéből, továbbá biológiai mintákat a 15 kórházba szállított gyerektől.

Elmondása szerint az éjszaka folyamán a mintákat már elszállították a DSP laboratóriumába, hogy megkezdjék az elemzéseket és megállapítsák a gyerekek megbetegedésének okát. „A járványügyi vizsgálat és a mintavételezés péntekről szombatra virradó éjszaka is folytatódott, és amint további adatok állnak rendelkezésre, jelentkezni fogunk” – mondta Horațiu Cojocaru.

A Digi24 szerint a Bukarestből és Mehedinți megyéből származó gyermekek szerda óta táboroznak a szebenjuharosi üdülőhely egyik szállodájában. A gyerekek egy részénél a reggeli étkezés után, a többieknél pedig ebéd után jelentkeztek az első bélgyulladásos tünetek. A gyerekek többek között tejtermékeket, péksüteményeket, sajtokat, felvágottakat, zöldségeket, tésztákat, sertés- és szárnyas ételeket ettek.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!