Nagyváradi Pride: tudatosan szorítják közterületen kívülre az LMBTQ-közösséget, állítják a szervezők

2024. augusztus 9. – 19:06

Másolás

Vágólapra másolva

Konfliktus robbant ki a nagyváradi Pride körül, mert a városvezetés tudatosan akadályozza az LMBTQ-közösség nyilvános megjelenését, állítják a szervezők. Az Ark Oradea és az ACCEPT Egyesület élesen bírálja a nagyváradi önkormányzatot, amely immár második éve különböző ürügyekre hivatkozva tagadja meg a Pride rendezvény közterületen való megtartását.

Idén is azzal az indokkal utasították el a Pride Park kérelmét, hogy a nagyváradi várkertben szervezzék meg a Pride Parkot, hogy a kérdéses helyszínt már lefoglalták egy vallási közösség számára. A szervezők azonban gyanítják, hogy ez csupán egy színlelt esemény, amit a városvezetés szándékosan hozott létre, hogy ellehetetlenítse az LMBTQ-közösség rendezvényét. Azt kérték, hogy akkor a város bármelyik parkjában megrendezhessék az eltervezett eseményt, azonban a városháza nem hagyta jóvá kérésüket. Az Ark Oradea és az ACCEPT Egyesület vezetői szerint a városháza lépései nemcsak diszkriminatívak, hanem sértik az LMBTQ-közösség szólás- és gyülekezési szabadságát is, amit egyértelműen alkotmányellenesnek tartanak.

Teodora Ion-Rotaru Roseti, az ACCEPT társelnöke szerint a nagyváradi önkormányzat tudatosan alkalmazza ezeket a taktikákat, hogy az LMBTQ-közösséget kiszorítsa a közterekről, ezzel megsértve alapvető jogaikat. Az ACCEPT és az Ark Oradea határozottan állítják: Nagyvárad polgármesteri hivatala, amely liberális értékekkel büszkélkedik, valójában egyre inkább illiberális irányba sodródik.

A helyzet elfogadhatatlanságát hangsúlyozva, a Pride szervezői szombaton tüntetést hirdettek a városháza elé, hogy felhívják a figyelmet arra, hogy jogaik megsértése nem maradhat következmények nélkül. Az önkormányzat továbbra is ragaszkodik álláspontjához, és visszautasítja a vádakat, de egyre világosabb, hogy a helyi hatóságok szándékosan gátolják az LMBTQ-közösség nyilvános jelenlétét.

„Bihar multikulturális, toleráns, virágzó városában az LMBTQ-embereket nem szabad látni és hallani. Ez durván sérti a szólásszabadsághoz és az egyesülési jogunkat. Nem tudjuk és nem is fogjuk elfogadni identitásunk cenzúrázását a közterületen. Ezért fogunk szombaton 11 órakor nyilvánosan tiltakozni a városháza előtt. Ennek a városnak a polgárai vagyunk, itt az ideje, hogy meghallgassanak és tiszteletben tartsanak minket, mint bármely más polgárt!” – mondta Iulian Dițiu, az ARK Oradea elnöke, a Nagyváradi Pride szervezője.

A nagyváradi városháza figyelmeztette a szervezőket, hogy nincs engedélyük, és jogi következményekkel kell számolniuk. Nicu Ștefănuță európai parlamenti képviselő bejelentette, hogy támogatja a nagyváradi LMBTQ-rendezvények megszervezését.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!