Csurgaléktó keletkezett a Hunyad megyei hulladékkezelőnél

2024. augusztus 3. – 19:19

Másolás

Vágólapra másolva

80 ezer lejre büntette a Környezetvédelmi Őrség a nagybarcsai Integrált Hulladékgazdálkodási Központot adminisztráló céget, a Supercomot, miután a Hunyad megyéből összegyűjtött szemetet tároló egység mellett egy gödröt ásattak a földbe, az ebben összegyűlt fekete folyadékot pedig egyszerűen befedték, írta a News.ro. A helyszínen vett mintákat elemzik, és az eredménytől függően akár bűnügyi eljárás is indulhat.

A Hunyad megyei Környezetvédelmi Őrség hivatalból indított eljárást a közösségi oldalakon megjelent felvételek nyomán. Ezeket Eduard Felciuc, az Integrált Hulladékgazdálkodási Központ volt vezetője tette közzé.

A pénteki helyszíni ellenőrzés során a felügyelők megállapították, hogy a hulladékgazdálkodási központ tervezett második egységének helyén egy 16x10 méteres területen kiásták a földet, hogy azzal beborítsák a használatban lévő egységet a szemét kigyulladásának megelőzésére. Az esőzések, illetve a hulladékkezelésre használt eszközök tisztítása miatt fekete, büdös lé gyűlt össze a gödörben, amit augusztus elsején elkezdtek befedni, anélkül, hogy a csurgalékot lecsapolták volna, tájékoztatott Facebook-oldalán a Környezetvédelmi Őrség.

Eduard Felciuc a News.ro-nak elmondta, a csurgalék akár nehézfémeket is tartalmazhat, ami erősen mérgező. A hulladékkezelő volt vezetője szerint a központban van fordított ozmózisos tisztítómű, „aminek dolgoznia kellene”.

A nagybarcsai hulladékkezelő üzemeltetőjének megtiltották a környezetvédelmi engedély nélküli ásási munkálatokat, a haszongépjárművek tisztítását az arra kijelölt helyen kívül, illetve előírták egy lebetonozott, vízelvezető rendszerrel ellátott platform kialakítását a haszongépjárművek megfelelő tisztítására. A cégnek a gödörben felgyűlt csurgalékot is el kell távolítania.

A Supercom Hunyad megye mellett Bukarestben, Beszterce, Dâmbovița és Kolozs megyében van jelen. A Kolozsvár melletti Integrált Hulladékkezelő Központban nemrég készült drónfelvételek tanúsága szerint nem válogatják szét a szelektíven gyűjtött hulladékot.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!