Orbán Viktor „Tusványos orákuluma”: a román sajtó az Orbán-beszédeket elemzi

2024. július 25. – 12:53

Másolás

Vágólapra másolva

A Digi 24 „Tusványos orákulumának” nevezi Orbán Viktort, és kiemeli, hogy a magyarországi kormánypárti sajtó már azt sulykolja, hogy a magyar miniszterelnök által tett előrejelzések rendre valóra váltak az évek során. A Magyar Nemzet cikkét említi példaként, amely szerint Orbán Viktor beszédei Tusványoson „stratégiai útmutatást nyújtanak” a politikai színtér számára.

A bukaresti hírportál felidézi, hogy Orbán a tavalyi beszédében azt hangsúlyozta, hogy jelenleg a történelem egyik legveszélyesebb időszakában élünk, és hogy a világ hatalmi egyensúlya megváltozott. Orbán szerint az Európai Unió válságban van, amit a keresztény örökség elutasítása, a népességcsere és az LGBTQ kampányok jellemeznek. Hangsúlyozta, hogy a magyar nemzet közös nyelvének, kultúrájának és nyilvános terének védelmét mindenáron biztosítani kell.

Orbán kitért a magyar gazdaság kilátásaira is, és emlékeztetett, hogy a Covid-járvány és a 2022-es háború nehéz helyzetbe hozta az országot. Ugyanakkor bizakodó, hogy a 2030-2040 közötti időszakra vonatkozó tervekről beszélhet majd a 2024-es Tusványoson.

A Brüsszellel csatározó kormányfő az EU jelenlegi stratégiáját egy négy keréken defektes autóhoz hasonlította, és hangsúlyozta, hogy az Uniónak új vízióra van szüksége. Magyarországnak saját stratégiát kell követnie a siker érdekében, idézi Orbán tavalyi beszédét a Digi 24.

A bukaresti hírportál rámutat: Orbán rendszeresen „jóslatokkal” szolgál Tusványoson, ezek valójában saját politikai stratégiájának és ideológiai keretezésének a termékei, a magyar miniszterelnök arról beszél, hogy ő és az általa vezetett kormány milyen ideológiai és politikai stratégiát fog követni. 2018-ban az orosz-ukrán konfliktusról, 2016-ban Donald Trumpról beszélt Tusványoson, és 2014-ben itt részletezte először az illiberális demokráciáról szóló elképzelését.

A lap megemlíti azt is, hogy Orbán Viktor először 1998-ban tartott beszédet Tusványoson, akkor újonnan megválasztott miniszterelnökként hangsúlyozta Magyarország NATO-tagságának fontosságát. Azóta évről évre politikai beszédekkel tér vissza, amelyek azt a célt szolgálják, hogy az aktuálpolitikai kihívások és a helyzetértékelés mellett a jövőre vonatkozó stratégiáját fogalmazza meg hallgatósága előtt.

RFI: A békemisszió Tusványoson folytatódik

Annak ellenére, hogy az EU Brüsszelbe helyezte át a külügyminiszterek találkozóját Budapestről, ami Orbán Viktor közelmúltbeli moszkvai és pekingi látogatásának következménye, írja a Radio France International román nyelvű portálja, a magyar miniszterelnök zavartalanul folytatja a békemisszióját.

„A brüsszeli döntés szimbolikus vereség Orbán Viktor és diplomáciája számára, de valószínűtlen, hogy csillapítaná Orbán lendületét, aki újabb beszédre készül szombaton, a hagyományos Tusványosi Nyári Egyetemen” – részletezi a cikk.

A portál szerint Tusványos Orbán kedvenc helyszíne, ahol rendszeresen megosztja gondolatait az illiberális rezsimekről, revizionista és xenofób eszmékről, valamint időnként a román állam kifigurázásáról is. Idén az RFI szerint a globális új világrend lesz a téma, amelyre különösen nagy hangsúlyt fektet Vlagyimir Putyin és Hszi Csin-ping is, így Orbán, aki nemrég mindkét autokrata vezetővel tárgyalt, maga is erről fog értekezni hallgatósága előtt.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!