Újabb lépés afelé, hogy az amerikaiak egy bezárt szénerőműből csináljanak atomerőművet Romániában

2024. július 24. – 09:55

Másolás

Vágólapra másolva

Szerdán indul a doiceşti-i kisméretű moduláris reaktorok (SMR-ek) megépítését megelőző helyszínfelmérés következő szakasza – jelentette ki kedden Bukarestben az amerikai energiaügyi miniszter.

Az Agerpres beszámolója szerint Jennifer Granholm a Transzatlanti Partnerség az Energia- és Éghajlatügyi Együttműködésért (P-TECC) üzleti fórumán szólalt fel.

Az amerikai miniszter bejelentette azt is, hogy a Fluor és a Sargent & Lundy elvi megállapodást kötött a román Nuclearelectrica vállalattal a cernavodăi atomerőmű korszerűsítéséről és fejlesztéséről. Emlékeztetett arra, hogy ez a beruházás az energetikai együttműködésről szóló román-amerikai kormányközi megállapodás eredménye, akárcsak a kisméretű moduláris reaktorok megépítése a Dâmboviţa megyei Doiceşti-en.

Jennifer Granholm beszámolt arról, hogy a NuScale Power amerikai vállalat egy bezárt szénerőművet szerel fel kisméretű moduláris reaktorokkal Doiceşti-en. 'Ez a szénmentes energiaforrás hozzájárul a romániai széntüzelésű erőművek fokozatos kivonásához' – jelentette ki.

Beszédében a miniszter kitért az amerikai Sage Geosystems és a román ELCEN között kedden aláírt memorandumra is. Ennek alapján a két vállalat elemzi annak a lehetőségét, hogy egy fosszilis tüzelőanyaggal működő erőművet 'egy tiszta és megbízható alternatív energiaforrással', a geotermikus energiával helyettesítsenek.

Jennifer Granholm úgy vélekedett, hogy az ukrajnai háború az orosz olajtól és gáztól való függőség csökkentéséhez és a megújuló energiaforrásokba való beruházásokhoz is vezetett. Hozzátette, hogy ennek eredményeként a P-TECC-országok gazdasága olyan energián alapul, amelyik védi az éghajlatot és az egészséget, pénzt takarít meg a polgároknak, és munkahelyeket teremt.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!