Az innovatív orrspray eltávolíthatja az Alzheimer-kórt okozó fehérjéket az agyból

2024. július 21. – 14:10

Másolás

Vágólapra másolva

Kutatók olyan orrspray-t fejlesztettek ki, amely forradalmi kezelés lehet az Alzheimer-kór és más potenciális neurodegeneratív betegségek kezelésére – írja az Euronews. Az új kezelés az agyban felhalmozódott káros fehérjéket célozná meg.

A spray a tau-fehérjék felhalmozódását célozza meg, amelyek egészséges agyban stabilan tartják a sejt belső tartószerkezetét, és segítenek a molekulák és tápanyagok szállításában az idegsejteken belül, életben tartva azokat.

Neurodegeneratív rendellenességek esetén az agyban bekövetkező kémiai változások hatására a tau-fehérjék szétesnek és elkezdenek összecsomósodni, úgynevezett neurofibrilláris csomókat alkotva.

Ezek a csomók megzavarják az agysejtek normális működését, ami azok elhalásához és következésképpen a kognitív hanyatláshoz vezet.

Az Egyesült Államokból és Olaszországból érkező csapat, amely ezt az innovatív spray-t kifejlesztette, idős egereken tesztelte, és a kognitív funkciók javulását tapasztalta.

Eredményeiket a Science Translational Medicine című folyóiratban tették közzé.

„Ez az orrspray-s megközelítés új utakat nyit a terápiás tau-antitestek nem invazív, közvetlenül az agyba történő bejuttatására, és ígéretesnek tűnik számos neurodegeneratív betegség esetében” – mondta Dr. Rakez Kayed, a tanulmány vezető szerzője, a University of Texas Medical Branch (UTMB) professzora közleményében.

„Ez a módszer nemcsak a terápiás antitestek bejuttatását javítja, hanem fokozza azok hatékonyságát is a tau aggregátumok eltávolításában és a kognitív funkciók javításában” – tette hozzá.

Sagar Gaikwad, a tanulmány egyik szerzője azt mondta, hogy az áttörés jelentős hatással lehet az Alzheimer-kór és a kapcsolódó tauopátiák kezelési stratégiáira, új reményt nyújtva az e gyengítő állapotokban szenvedő betegek millióinak.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!