A bukaresti repülőtérről induló és oda érkező több járatot is töröltek a globális informatikai üzemzavar miatt

2024. július 20. – 09:33

Másolás

Vágólapra másolva

A bukaresti Henri Coandă repülőtérről induló és oda érkező több járatot is töröltek pénteken a Microsoft bizonyos szolgáltatásainak kiesése miatt – tájékoztatott a Bukaresti Repülőterek Országos Társasága (CNAB).

Az Agerpres által ismertetett közlemény szerint előbb a Wizz Air jelentette be a Beauvais-ba, illetve a Lutonba tartó járatának törlését, majd az Aeroitalia légitársaság Fiumicino-Bukarest, Bukarest-Fiumicino járata is hasonló sorsra jutott. Törölték továbbá a Lufthansa légitársaság München – Otopeni – München, illetve a TAP Portugal Münchenbe tartó járatát is.

A globális informatikai probléma miatt számos járat késve szállt fel pénteken a Henri Coandă repülőtérről, a Wizz Air Bariba tartó gépe például két és fél óra, a Turkish Airlines isztambuli járata több mint két és fél óra késéssel indult el.

A Wizz Air online szolgáltatásai péntek éjjel óta újra elérhetők.

Hozzátették, azok az utasok, akiknek törölték a járatát, automatikus visszatérítést kapnak, a járatuk indulásától számított 24 órán belül megkapják WIZZ-pontban a viteldíj 120 százalékát. Akik a visszatérítés helyett átfoglalnának egy másik járatra, vagy a jegyár készpénzes visszatérítését kérik, ezt megtehetik az ügyfélszolgálat segítségével, a hivatalos weboldalon vagy a mobilalkalmazáson.

A Wizz Air korábban közleményben tájékoztatta utasait, hogy a globális üzemzavar miatt nem működik az informatikai rendszerük. Mint írták, nem működik az online felületük, sem az applikációjuk, nem lehet jegyet foglalni, nem működik az online bejelentkezés, és az ügyfélszolgálatuk nem tud új foglalásokat készíteni, sem a meglévőkön változtatni. A légitársaság ugyanakkor arra kérte utasait, hogy a járatuk indulása előtt legalább három órával érkezzenek meg a reptérre. Hangsúlyozták azt is, hogy a problémák elhárításáig ingyenes utasfelvételre van lehetőség a repülőtéren.

A repülőtereken tapasztalható fennakadások miatt a külügy péntekre vonatkozó utazási figyelmeztetést adott ki.

A globális informatikai zavar több iparágban – a légi közlekedés mellett a pénzügyi szektorban, a tömegtájékoztatásban és az egészségügyben is – komoly fennakadásokat okozott. Mint írtuk, repterek bénulnak meg, gépek nem tudnak felszállni, vasúttársaságoknál is problémák jelentkeznek, bankok is érintettek. Tévétársaságok adása áll le, a brit háziorvosi rendszer akadozik, az amerikai segélyhívó vonalak leálltak, Németországban műtéteket halasztanak el. A Crowdstrike nevű kiberbiztonsági cégnél lehet a hiba, már dolgoznak a megoldáson a Microsofttal.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!