A szatmárnémeti hulladéktároló-központ 50.000 lejes bírságot kapott

2024. július 17. – 13:30

Másolás

Vágólapra másolva

Nem volt tűzvédelmi engedélye a múlt héten leégett szatmárnémeti hulladéktároló központnak, és nem is kezdeményezte ennek megszerzését. Az Agerpres szerint a hatóságok 50.000 lejre bírságolták meg.

A Szamos katasztrófavédelmi felügyelőség szerdai közleménye szerint a kereskedelmi vállalat 2020 óta működött egy egyszintes épületben, újrahasznosítható hulladékok raktározásának és szortírozásának céljával. Az ingatlant az 1970-es években építették.

A tűzoltók a 2022 júniusában a vállalatnál végzett ellenőrzések nyomán több szabálytalanságot is észleltek – többek között a tűzvédelmi engedély hiányát –, amelyek miatt hat szankciót róttak ki: egy 2500 lejes bírságot és öt figyelmeztetést.

Az idén július 15-én végzett ellenőrzés nyomán kiderült, hogy a vállalat nem tett lépéseket a tűzvédelmi engedély megszerzésére, emiatt 50.000 lejes bírságban részesült, azaz az ebben az esetben kiróható legmagasabb szankcióban.

Az ISU szerint ugyanakkor nem rendelhették el a vállalat tevékenységének, vagy az épület használatának a felfüggesztését, mivel a cég által folytatott tevékenység nem esik a 2015/915-ös kormányhatározat hatálya alá, amely előírja a kereskedelmi vállalatok tevékenységének leállítását a tűzvédelmi szabályok ellen elkövetett súlyos vétségek esetében.

A tűz július 11-én, csütörtökön ütött ki egy eldobott égő cigarettától a hulladéktároló-központban. A tűz eloltásán hatvannál több katonai tűzoltó dolgozott csütörtökön és pénteken.

A tűzoltók tájékoztatása szerint mintegy 9000 négyzetméterre terjedtek ki a lángok, műanyag- és kartonhulladékok égtek el. A tüzet 28 órás erőfeszítéseket követően sikerült eloltani.

Az ügyészek büntetőeljárást indítottak az ügyben.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!