Elkezdődött a felvételi a BBTE-en

2024. július 15. – 16:54

Másolás

Vágólapra másolva

Hétfőn elkezdődött a felvételi Babeș–Bolyai Tudományegyetem – tájékoztat a felsőoktatási intézmény közleménye. Az egyetem Magyar Tagozata a 2024–2025-ös tanévre alapképzésen 2921 helyet (1117 tandíjmentes, 1804 tandíjköteles) hirdet meg, míg mesterin 1305 hely (523 tandíjmentes, 782 tandíjköteles) áll az érdeklődők rendelkezésére. Alapképzésen összesen 65 magyar nyelvű képzés indul, míg a mesteri képzésen 39 program közül választhatnak a (magyar) felvételizők.

A BBTE összesen 5 298 tandíjmentes helyet hirdetett meg az alapképzésre felvételizőknek, emellett 9 977 tandíjköteles hely áll az érdeklődők rendelkezésére, ugyanakkor alapképzésen 2 300 hely van a távoktatásra és csökkentett látogatású oktatásra jelentkezők számára. A tandíjmentes helyek közül az egyetem 35 helyet a roma nemzetiségű jelentkezők, 169 helyet a vidéki középiskolák végzettjei számára tart fenn, 25 helyet kínál a szociális ellátórendszerből érkezőknek, emellett 201 hely van a határon túli román nemzetiségű személyek számára.

A mesteri képzésre 3 583 tandíjmentes és 6 024 tandíjköteles helyet hirdettek meg. Az egyetem tandíjmentes helyek közül 238-at a kiemelt területeknek kínál, 50 helyet a didaktikai mesteri programoknak, 25 helyet a szociális ellátórendszerből érkezőknek és 25-öt a fogyatékkal élőknek tart fenn. 83 helyre jelentkezhetnek a határon túli román nemzetiségű személyek.

A felvételik 2024. július 15. és 31. között zajlanak. A felvételi naptár tartalmazza a jelentkezési időszakot, a felvételi vizsgákat, az eredmények kifüggesztését, a fellebbezések benyújtását, a helyek megerősítését, a fennmaradó helyek újraelosztási időszakát. Ezeket a BBTE-n belül az egyes karok határozták meg. Tovább információkat itt lehet olvasni.

Más, magyar nyelvű képzést nyújtó romániai felsőoktatási intézményekben is zajlik a felvételi. A Sapientia EMTE-n július 8-án kezdődött el a beiratkozás a felvételire, amit karonként eltérő módon szerveznek meg. A Sapientia csíkszeredai felvételeiről itt, a kolozsváriról itt, a marosvásárhelyiről itt, míg a sepsiszentgyörgyiről itt lehet informálódni. A Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem felvételije is július 15-én kezdődött el, részleteket itt találtok. A Partiumi Keresztény Egyetemen pedig már szinte egy hete zajlik a beiratkozás, a felvételiről részletek itt vannak.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!