Több mint 4200 helyet hirdet meg a következő tanévre a BBTE Magyar Tagozata

2024. június 26. – 18:41

Több mint 4200 helyet hirdet meg a következő tanévre a BBTE Magyar Tagozata

Másolás

Vágólapra másolva

Alapképzésen 2921 helyet (1117 tandíjmentes, 1804 tandíjköteles) hirdet meg a Babeș–Bolyai Tudományegyetem Magyar Tagozata a 2024–2025-ös tanévre, míg magiszteri képzéseken 1305 hely (523 tandíjmentes, 782 tandíjköteles) áll az érdeklődők rendelkezésére – derül ki a BBTE magyar tagozatának közleményéből.

Az egyetem szerdai sajtótájékoztatóján ismertették az egyetem vezetői, hogy hány helyet biztosítanak a felvételizőknek. A BBTE összesen 5 298 tandíjmentes helyet hirdet meg az alapképzésre felvételizőknek, emellett 9 977 tandíjköteles hely áll az érdeklődők rendelkezésére, ugyanakkor alapképzésen 2 300 hely a távoktatásra és csökkentett látogatású oktatásra jelentkezők számára. A tandíjmentes helyek közül az egyetem 35 helyet a roma nemzetiségű jelentkezők, 169 helyet a vidéki középiskolák végzettjei számára tart fenn, 25 helyet kínál a szociális ellátórendszerből érkezőknek, emellett 201 hely van a határon túli román nemzetiségű személyek számára.

A mesteri képzésre 3 583 tandíjmentes és 6 024 tandíjköteles helyet hirdetnek meg. Az egyetem tandíjmentes helyek közül 238-at a kiemelt területeknek kínál, 50 helyet a didaktikai mesteri programoknak, 25 helyet a szociális ellátórendszerből érkezőknek és 25-öt a fogyatékkal élőknek tart fenn. 83 helyre jelentkezhetnek a határon túli román nemzetiségű személyek.

A jelentkezők alapképzésen 257 program (nappali, illetve csökkentett látogatású képzés), valamint 219 mesteri program (nappali, illetve csökkentett látogatású képzés) közül választhatnak. Ebből alapképzésen 65 magyar nyelvű, míg a mesteri képzésen 39 program közül választhatnak a felvételizők.

4-4 új szak indul alapképzésen és mesterin

Az alapképzésen a következő új szakok indulnak a 2024–2025-ös tanévtől:

  • Információmérnöki szak – 4 év, nappali képzés angol nyelven a Matematika és Informatika Karon;
  • Információmérnöki szak – 4 év, nappali képzés magyar nyelven a Matematika és Informatika Karon;
  • Mesterséges intelligencia szak – 3 év, nappali képzés angol nyelven a Matematika és Informatika Karon;
  • Közegészségügyi szolgáltatások és -politikák szak – 3 év, nappali képzés román nyelven a Politika-, Közigazgatás- és Kommunikációtudományi Karon.

Mesterképzésen pedig a következő újdonságok lesznek:

  • Kelet-ázsiai tanulmányok és kutatások – nappali, 4 félév, román, kínai, koreai, japán nyelven a Bölcsészettudományi Karon;
  • Health Economics – nappali, 4 félév, angol nyelven a Közgazdaság- és Gazdálkodástudományi Karon;
  • Adatvezérelt menedzsment – nappali, 4 félév, magyar nyelven a Közgazdaság- és Gazdálkodástudományi Karon;
  • Globális biztonság és emberi jogi politikák/Global Security and Human Rights policies – nappali, 4 félév, angol nyelven a Történelem és Filozófia Karon.

A BBTE-n a felvételik július 15. és 31. között zajlanak, de annak pontos menetéről a karok külön-külön határoznak. Az egyetem tájékoztatásában csak annyit jegyeznek meg, hogy a karok különféle írásbeli vagy szóbeli teszteket dolgoztak ki a hallgatók tudásának és kognitív képességeinek tesztelésére. A karok ugyanakkor különböző súllyal figyelembe veszik az érettségi vizsga átlagát is. A felvételi vizsgák tematikái és az írásbeli tesztek bibliográfiája az egyes karok hivatalos oldalain érhetők el.

A 2024–2025-ös tanévre érvényes beiratkozási és beiskolázási díjakat az egyes karok határozzák meg; ezekről itt és itt van részletes tájékoztatás. További információk a felvételiről pedig itt érhetők el.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!