Az Anastasia-törvény miatt 20 százalékkal csökkent a közúti balesetben elhunytak száma

2024. július 12. – 15:08

Másolás

Vágólapra másolva

Az úgynevezett Anastasia-törvény hatályba lépése óta eltelt egy évben 20 százalékkal csökkent az ittasan vagy kábítószer hatása alatt vezető sofőrök okozta balesetekben elhunytak száma – jelentette ki az Agerpres által ismertetett sajtótájékoztatóján a jogszabály kezdeményezője, Robert Cazanciuc.

A szociáldemokrata párti szenátor szerint a média, valamint az illetékes hatóságok és intézmények által folytatott tájékoztató kampánynak is köszönhető a törvény hatékonysága. „A jogszabály elérte a célját, többtucatnyi életet mentett meg az elmúlt egy évben” – fogalmazott a politikus.

A tavaly júliusban elfogadott Anastasia-törvény szerint az alkohol/kábítószer hatása alatt vagy jogosítvány nélkül vezető és halálos balesetet okozó autósokat letöltendő börtönbüntetésre kell ítélni. A jogszabályt egy Iaşi megyei községből származó 4 éves kislányról, Anastasiáról nevezték el, akit 2022 júniusában halálra gázolt egy jogosítvány nélkül vezető sofőr.

Cazanciuc szerint a jogosítvány nélkül vezető sofőrök okozta balesetek áldozatainak száma stagnált az elmúlt egy évben, így a továbbiakban erre a tényezőre kell összpontosítania a tájékoztató kampánynak

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!