Nem volt veszett a medve, a lány halálában a medve és a zuhanás is közrejátszott

2024. július 11. – 16:21

Másolás

Vágólapra másolva

Az a fiatal nő, aki Bucsecs-hegységben levő Jepii Mici túraösvényén vesztette életét, számos külső és belső sérülést szenvedett, amelyeket mind a medve, mind a magasból való zuhanás okozott – derül ki az igazságügyi orvosszakértői vizsgálat eredményeiből, amelyet a Prahova megyei igazságügyi orvosszakértői szolgálat vezetője, Vasile Drăghici ismertetett a News-nak.

Ugyanakkor a Prahova Megyei Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság (DSVSA) által elvégzett elemzések szerint a medve, amely a 19 éves nő hallálában közrejátszott 4-5 éves nőstény volt, és nem szenvedett veszettségben, nem tüzelt, és nem is voltak bocsai.

A fiatal lány halála újra megnyitotta a vitákat arról, hogy miként lehetne kezelni a medvék okozta veszélyt. A parlamentben rendkívüli ülésszakra hívták össze hétfőre a képviselőházat, ahol a 2006/407-es vadászati törvényt egészíti ki, illetve a veszélyes medvék elleni fellépést szabályozó 2021/81-es sürgősségi kormányrendeletet módosítják.

Mircea Fechet környezetvédelmi miniszter szerdán, a tragédia után azt mondta, hogy a romániai barnamedve-populációt nem lehet irányítani, és az áttelepítésük nem megoldás. A miniszter elmondta, hogy véleménye szerint az emberi közösségekhez közeledő medvéket eutanáziával vagy kilövéssel kell kezelni, és bejelentette, hogy javaslatot tesz a vadászati kvóták 500 példányra való emelésére, mivel a jelenlegi 220 példány nem elegendő.

Háttér

Kedden egy 19 éves iaşi-i nő vesztette életét a Bucsecs-hegységben levő Jepii Mici túraösvényen. Jelenlegi feltételezések szerint a nő halálát egy medve okozhatta, ami a mentőcsapatok kiérkezése után sem hagyta el a területet, ahol a holttestet megtalálták. Mivel agresszíven viselkedett, ezért a medvét végül kilőtték. A rendőrség gondatlanságból elkövetett emberölés és orvvadászat gyanújával nyomoz az ügyben.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!