Marcel Ciolacu a drogtesztekről: az IML-nek 72 órán belül közölnie kell a vérvizsgálat eredményét

2024. július 10. – 16:50

Másolás

Vágólapra másolva

Megerősítette szerdán Marcel Ciolacu, hogy a kormány módosítani készül a közúti ellenőrzések során végzett drogtesztekre vonatkozó sürgősségi rendeletet, írta az Agerpres.

A miniszterelnök elmondta, a tervezett módosítás értelmében a pozitív eredményt produkáló drogteszt elvégzésétől számított 72 órán belül a törvényszéki orvostani intézetnek (IML) ki kell adnia a vérmintán végzett laborvizsgálat eredményét. Ha ez nem történik meg a 72 órás határidőn belül, a sofőr visszakapja a bevont jogosítványát, majd ha vérvizsgálat eredménye később pozitív lesz, megindítják a törvény szerinti eljárást.

Ciolacu hozzátette, úgy tartaná helyesnek, hogy a laborvizsgálatokat továbbra is a törvényszéki orvostani intézet végezze.

A felháborodást kiváltó 2024/84-es rendelet értelmében hónapokra felfüggesztették volna azoknak a sofőröknek a jogosítványát, akik nem hajlandók alávetni magukat a rendőrök által végzett gyorstesztnek, hanem vérvizsgálatot kérnek a drogok kimutatására. Mint írtuk, ez azért problémás, mert a román rendőrség számára beszerzett tesztek gyenge minőségűek, lényegében megbízhatatlanok, a pozitív teszteredmények közel fele bizonyult eddig hamisnak, ezért a járművezetők nem szívesen kockáztatnak. A vérvizsgálat eredményére viszont nagyon sokat kell várni, hónapokat, akár egy évet is, mivel kicsi a kapacitás.

A Declic közösség petíciót indított, melyben azt kéri Marcel Ciolacu miniszterelnöktől, hogy vonja vissza a sürgősségi kormányrendeletet.

A Legfelsőbb Igazságügyi Orvosi Tanács (CSML) képviselői is elégedetlenek a rendelettel, mert szerintük rossz fényben tünteti fel az igazságügyi orvosi szakmát és alapvető, alkotmányos jogokat sért.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!