A közfelháborodás hatására módosítaná a drogtesztes rendeletet a kormány

2024. július 9. – 11:51

Másolás

Vágólapra másolva

Módosítani tervezi a kormány a vitatott drogtesztes rendeletét úgy, hogy ha a pozitív eredményt produkáló drogteszt elvégzésétől számított 72 órán belül nem kapják kézhez a hatóságok a vérmintán végzett laborvizsgálat eredményét, a sofőr visszakapja a bevont jogosítványát. Ezt Bogdan Despescu belügyi államtitkár mondta a Digi24 televízióban.

Despescu szerint Marcel Ciolacu kormányfő kérte ennek a mechanizmusnak a bevezetését, és a következő, csütörtöki kormányülésig arról is döntenek, hogy milyen formában fogadják el az intézkedést, írta az Agerpres.

A belügyi államtitkár rámutatott, ha a közúti ellenőrzés során feltartóztatott gépkocsivezetőnek pozitív lesz a drogtesztje vagy megtagadja a gyorstesztet, bekísérik egy erre szakosodott egészségügyi intézménybe, ahol vérmintát vesznek tőle. Mindkét esetben bevonják a jogosítványát 72 órára, de ez idő alatt nem indul büntetőeljárás ellene. Ha a laborvizsgálat eredménye nem készül el a 72 óra alatt, a sofőr visszakapja a jogosítványát, de a procedúra folytatódik. Ha a vérvizsgálat eredménye pozitív lesz, megindítják a büntetőeljárást a gépkocsivezető ellen tiltott szer hatása alatti járművezetés miatt – magyarázta az eljárást Despescu.

A drogteszt csak azután használható bizonyítékként a büntetőeljárásban, hogy a laborvizsgálati eredmény igazolta a tiltott szer jelenlétét a szervezetben – hangsúlyozta.

A 2024/84-es rendelet értelmében ezentúl felfüggesztik azoknak a sofőröknek a jogosítványát, akik nem hajlandók alávetni magukat a rendőrök által végzett gyorstesztnek, hanem vérvizsgáltot kérnek a drogok kimutatására. Mint írtuk, ez azért problémás, mert a román rendőrség számára beszerzett tesztek gyenge minőségűek, lényegében megbízhatatlanok, a pozitív teszteredmények közel fele bizonyult eddig hamisnak, ezért a járművezetők nem szívesen kockáztatnak.

A vérvizsgálat eredményére viszont nagyon sokat kell várni, hónapokat, akár egy évet is, mivel kicsi a kapacitás. Az új rendelet szerint ezekre a hónapokra bevonnák a gyorstesztet visszautasítók jogosítványát, ami sokak számára a megélhetésük veszélyeztetését jelenti.

A Declic közösség petíciót indított (itt lehet aláírni), melyben azt kéri Marcel Ciolacu miniszterelnöktől, hogy vonja vissza a sürgősségi kormányrendeletet.

A Legfelsőbb Igazságügyi Orvosi Tanács (CSML) képviselői is elégedetlenek a rendelettel, mert szerintük rossz fényben tünteti fel az igazságügyi orvosi szakmát és alapvető, alkotmányos jogokat sért.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!