Újra panaszt tennének az EJEB-nél a romániai magyar érettségizők diszkriminációja miatt

2024. július 9. – 18:16

Másolás

Vágólapra másolva

Jogi és anyagi támogatást nyújt a Székely Figyelő Alapítvány azoknak a romániai magyar fiataloknak, akik panasszal fordulnának az Emberi Jogok Európai Bíróságához, mert a román vizsga miatt nem kaptak érettségi diplomát, és „hajlandóak tenni azért, hogy bár a következõ nemzedékek ne szenvedjék el ezt a diszkriminációt” – közölte blogbejegyzésében a szervezet képviselője, Árus Zsolt civil jogvédő.

Árus Zsolt szerint diszkriminatív helyzet áll fenn amiatt, hogy a magyar végzősök kettővel több vizsgát kell letegyenek ahhoz, hogy megkapják ugyanazt az érettségi diplomát, mint a román fiatalok.

Mint kifejti, a hatóságok azzal érvelnek a mindenki számára kötelező román vizsga mellett, hogy az állam nyelvét minden állampolgárnak ismernie kell, de az az érvelés hamis, mert az érettségin nem a nyelvtudást, hanem a román irodalomra vonatkozó ismereteket mérik, másrészt pedig nem hatékony a román nyelv tanítása a kisebbségek számára, „még mindig csak valami öszvér-megoldást vezettek be, távolról sem úgy tanítják a magyar gyermekeknek a román nyelvet mint az angolt vagy franciát”.

Romániai magyar érettségizők már korábban is panaszt tettek emiatt az Emberi Jogok Európai Bíróságán, a 2021-es, végleges ítélet azonban elutasította a diszkrimináció tényállását. „Más panaszosokkal, más érveléssel, de újból el kell vinni az ügyet az Emberi Jogok Európai Bíróságára” – írta friss bejegyzésében Árus Zsolt.

Arról, hogy a romániai magyar tagozatos diákok diszkriminatív helyzetben vannak a román érettségi miatt, korábban Kiss Tamás szociológus is beszélt a Transtelexnek a PISA-felmérés eredményei kapcsán. „Például Szerbiában a magyar diákok nem érettségiznek szerbből. Persze tanulják a nyelvet, csak nem érettségiznek belőle, hogy ne kerüljenek ilyen diszkriminatív helyzetbe” – jegyezte meg.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!