Tüntetnek a könyvelők és a vállalkozók, akik szerint káosz van az adózás terén

2024. július 8. – 12:04

Másolás

Vágólapra másolva

Könyvelők, közgazdászok és vállalkozók szerveztek hétfőre tüntetést Bukarestbe, hogy felhívják a figyelmet az általuk „fiskális terrornak” nevezett, a közvélemény megkérdezése nélkül elfogadott, de a társadalom egészére jelentős hatást gyakorló intézkedésekre.

A tüntetést a közösségi médiában népszerűsítették, maj több szakszervezet is felkarolta. A megmozdulást 08.30 és 13.00 óra között tartják A résztvevők a bukaresti Győzelem téren gyülekeznek, és az ANAF és a Pénzügyminisztérium felé vonulnak.

„Egy olyan országban, ahol az üzleti környezetet támogatni és ösztönözni kellene, riasztó valóságnak vagyunk tanúi: az átláthatóság hiányának és az állami intézmények rossz kommunikációjának, amelyek úgy tűnik, hogy titokban, éjszaka, konzultáció nélkül és az adófizetőkre és a vállalkozásokra gyakorolt pusztító hatásuk figyelembevétele nélkül fogadnak el intézkedéseket. Ez az a kontextus, amelyben ma találjuk magunkat, egy olyan kontextus, amelyben a jogalkotási káosz és az adóterror normává válik” – nyilatkozták a Romániai Könyvelők és Könyvelő Munkaadók Szövetségének (PACR) képviselői.

Könyvelők tüntetnek Bukarestben az e-TVA bevezetése körüli káosz miatt, 2024. július 8-án – Fotó: Octav Ganea / Inquam Photos Könyvelők tüntetnek Bukarestben az e-TVA bevezetése körüli káosz miatt, 2024. július 8-án – Fotó: Octav Ganea / Inquam Photos
Könyvelők tüntetnek Bukarestben az e-TVA bevezetése körüli káosz miatt, 2024. július 8-án – Fotó: Octav Ganea / Inquam Photos
Könyvelők tüntetnek Bukarestben az e-TVA bevezetése körüli káosz miatt, 2024. július 8-án – Fotó: Octav Ganea / Inquam Photos

Szerintük „a 69/2024-es és a 70/2024-es SKR közelmúltbeli, nyilvános konzultáció nélküli közzététele és mindössze két nap alatt történő jóváhagyása csak a jéghegy csúcsa. Ezek a rendeletek, amelyek olyan intézkedéseket tartalmaznak, mint az e-TVA és az e-Factura, nemcsak a rosszul végrehajtott digitalizáció példái, hanem egy olyan rendszer megnyilvánulásai is, amely teljesen figyelmen kívül hagyja a demokrácia és a szociális párbeszéd elveit. Felháborító, hogy egy törvényt módosíthat egy Sürgősségi Kormányrendelet konzultáció, átláthatóság és tisztelet nélkül”.

A tiltakozás szervezői petíciót is indítottak „Ne legyen többé káosz az adójogszabályokban! Kiszámíthatóságot akarunk!” címmel, melyet már több mint 55 000 támogató írt alá.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!