Ciolacu: Nem egy katasztrófa, ha két napra jogosítvány nélkül maradsz

2024. július 7. – 11:25

Másolás

Vágólapra másolva

Marcel Ciolacu miniszterelnök szombaton kijelentette: jó lépés az a kormányrendelet, amely bevezeti azt a rendelkezést, hogy a drogtesztet megtagadó sofőröknek jogosítvány nélkül kell maradniuk, amíg a törvényszéki vizsgálatok eredményei meg nem érkeznek. Hozzátette, ezt akkor kell a gyakorlatba ültetni, ha a vérvizsgálatok eredményei „ésszerű” időn belül, 48-72 órán belül megérkeznek. „Nem katasztrófa, hogy két napig jogosítvány nélkül maradsz” – idézte a miniszterelnököt az Ebihoreanul. A lap hozzáteszi, a kormányfő úgy beszélt, mintha az államnak lenne kapacitása ilyen gyorsan elvégezni a vizsgálatokat.

„Jelenleg azt kifogásolják, hogy ezeket a teszteket túl hosszú idő alatt végzik el. Szerintem a törvény jó (…). Ez a törvény létezik Németországban, létezik Spanyolországban, létezik mindenhol. A román államnak valós időben kell választ adnia. A 48 és 72 óra közötti idő ésszerű válaszadási idő a vérvizsgálatok esetében. Az első teszt, úgy tudom, hogy ha két nurofent veszel be, akkor lehet, hogy pozitív lesz. A vérvizsgálat megtörténik, 48 órán belül megvan a válasz, és szerintem nem katasztrófa, hogy két napig jogosítvány nélkül vagy” – mondta Ciolacu a News.ro szerint.

A miniszterelnök ugyanakkor elismerte, hogy a törvény helyes alkalmazásához előzetes állami befektetésre lenne szükség, mivel kevés az akkreditált laboratórium, és az eredmények hónapok múlva érkeznek meg.

„Jelenleg nincs ilyen kapacitás, különösen a bukaresti IML-ben, ahol ez körülbelül három-négy hónapot vesz igénybe. Hétfőn reggel beszéltem Predoiu úrral, a pénzügyminiszterrel is megbeszélést fogok folytatni. Az összegek nem túl nagyok. Úgy tudom, hogy egy ilyen vizsgálógép körülbelül 300 000 euróba kerül. Tehát nem a világvége egy akkora államnak, mint Románia, és azt szeretnénk, hogy a közbeszerzési eljárások a lehető leggyorsabbak legyenek, és amint a román állam elvégzi a munkáját, és képes lesz valós időben választ adni, akkor jövünk a törvény alkalmazásával” – mondta Ciolacu, anélkül, hogy tisztázta volna, hogy az új rendelet életbe lép-e vagy sem.

A román rendőrség szerdán közölte, hogy bizonyos gyógyszereknek pszichoaktív hatása lehet, és azt tanácsolta a sofőröknek, hogy mielőtt volán mögé ülnek, olvassák el a mellékhatásokra vonatkozó útmutatót. Ezek az anyagok ugyanis pozitív drogteszt eredményt adhatnak, és amíg a laboratóriumi vizsgálatok eredményei nem érkeznek meg, elővigyázatosságból, büntetőeljárás megindítása nélkül is visszatarthatják a vezetői engedélyt. A rendőrség szerint a 2021 és 2023 között vett vérminták 15-20 százalékának eredménye mondott ellent a gyorstesztek eredményének, azaz ilyen arányban bizonyultak tévesnek a helyszíni tesztek.

A Szabad Európa szerint 2023-ban a pozitív kábítószer-gyorstesztek eredményének csak 62 százalékát erősítette meg a vérvizsgálat, azaz 3889-ből 1898-at.

A Declic ugyanakkor bejelentette, hogy július 11-én, csütörtökön tüntetést szervez a szóban forgó 2024/84-es sürgősségi kormányrendelet visszavonása érdekében. A civil szervezet petíciót is indított, amelyet eddig közel 165 ezren írtak alá, a nyilatkozat itt érhető el.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!