Ciolacu: ha Ukrajna nem nyeri meg a háborút, minden országban megjelennek a Vlagyimir Putyinok

2024. július 6. – 14:19

Másolás

Vágólapra másolva

Marel Ciolacu miniszterelnök kijelentette szombaton, hogy az ukrajnai háború nem Oroszország és Ukrajna között zajlik, hanem egy diktátor és egy demokratikus ország között, amelynek önállóan kell döntenie a saját sorsáról.

'Mindannyiunknak meg kell értenünk, hogy az ukrajnai háború nem az Oroszországi Föderáció és Ukrajna között zajlik. Nem is egy diktátor és Zelenszkij elnök között. Ez valójában egy diktátor és egy olyan demokratikus állam közötti háború, amelynek önállóan kell döntenie a saját sorsáról' – fogalmazott Ciolacu a Szocialista Internacionálé európai szekciójának szombati, Bukarestben zajló ülésén.

A miniszterelnök felidézte, hogy mandátuma alatt igyekezett elsősorban gazdaságilag támogatni Ukrajnát, még akkor is, ha ez 'költséggel járt', elsősorban a gazdák számára. Említést tett arról is, hogy Románia Ukrajnának adományozza egyik Patriot légvédelmi rendszerét.

'Ukrajnának meg kell nyernie ezt a háborút, mert különben minden országban megjelennek a Vlagyimir Putyinok. Ez fog történni, ha Ukrajna elveszíti a háborút' – mondta Ciolacu.

Ugyanakkor kijelentette, hogy a Szocialista Internacionálénak 'egyértelműen' kell kommunikálnia a Gázai övezetben zajló konfliktusról, illetve a nyugat-balkáni országok (Albánia, Szerbia, Montenegró) uniós csatlakozási törekvéseiről. Utóbbi kapcsán azt mondta, 'őszintén' be kell vallania, hogy annak idején sem Románia, sem Bulgária nem volt száz százalékban felkészülve a csatlakozásra, de az EU-ba való felvétel után felgyorsultak a reformfolyamatok. (Agerpres)

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!