Petíció indult a közlekedési törvény módosításáért a fals pozitív drogtesztek miatt

2024. július 4. – 15:32

Másolás

Vágólapra másolva

A Declic petíciót nyújt be annak a sürgősségi rendeletnek a megsemmisítésére, ami miatt a kábítószerre pozitív gyorstesztet végző sofőrök jogsi nélkül maradnak, mert a tesztek rendkívül pontatlanok, írja a G4media.

A Declic közösség petíciója arra kéri Marcel Ciolacu miniszterelnököt, hogy törölje a 84/2024-es sürgősségi rendeletet.

A Declic arra hívta fel a figyelmet, hogy Romániában a rendőrség által elvégzett 2 pozitív drogtesztből 1 hamis pozitív. Ez azt jelenti, hogy a járművezetők tévesen elveszítik a jogosítványukat, és büntetett előéletűvé válnak, amíg a teszteredmények meg nem érkeznek. "Ez sok sofőrt arra késztetett, hogy visszautasítsa a gyorstesztet, és vérvizsgálatot kérjen az INML-nél, de ez már nem lehetséges, miután a Ciolacu-kormány egyik napról a másikra megváltoztatta a törvényt a 84-es sürgősségi rendelettel. Mostantól kezdve minden sofőr, aki vérvizsgálatot kér, jogosítvány nélkül marad, amíg az eredmény meg nem érkezik. Ez azonban akár 1 évet is jelent jogosítvány nélkül, mert kevés a laboratórium, és az Igazságügyi Orvostani Intézet létszámhiányos – írták.

Szerintük ez gyakorlatilag olyan, mintha Marcel Ciolacu miniszterelnök és Cătălin Predoiu belügyminiszter feldobna egy érmét, amikor több tízezer sofőr jogosítványáról van szó, mert a gyors pozitív drogtesztek fele fals pozitív eredmény.

“Ez azt jelenti, hogy ártatlan emberek büntetett előéletűek lesznek, és akár az állásukat is elveszíthetik, amíg nem derül ki, hogy a tesztjük valójában hamis pozitív eredmény volt” – tették hozzá.

A petíciót már egy nappal a közzététel után 22 000-en írták alá elektronikusan.

A sürgősségi rendeletet a kormány június 28-án, pénteken fogadta el, és már meg is jelent a Hivatalos Közlönyben.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!