Júliusban és augusztusban is megszervezik a Nagyvárad Pride-ot

2024. június 28. – 10:57

Másolás

Vágólapra másolva

Júliusban és augusztusban két különálló Nagyvárad Pride-ot szervez a befogadást és sokszínűséget támogató Egal Oradea és a Bárka Egyesület (Asociaţia Ark), írja a Bihoreanul.

Az első rendezvénysorozatra július 8-14. között szervezik. A szervezők mindenkit szeretettel várnak rá. Facebook-oldalukon közzétett bejegyzésükben azt írták, az egy héten át tartó esemény alatt különböző témájú előadások és workshopok, rövidfilmvetítések, művészet és zenei attrakciók, illetve bulik is lesznek. A szervezők egyéb meglepetéseket is ígérnek.

A Bárka Egyesület, amely tavaly szervezte meg az első Nagyvárad Pride-ot, szintén a közösségi médiában jelentette be, hogy augusztus 8. és 11. között újabb kiadásra kerül sor.

„A Nagyvárad Pride hete alatt egy sor tematikus eseményt, például workshopokat, koncerteket, kiállításokat szervezünk, amelyeken keresztül a résztvevőknek hiteles képet szeretnénk adni az LMBTQIA+ emberek helyzetéről az országban. A helyszínnel és a teljes programmal kapcsolatos részleteket hamarosan bejelentjük” – írták a civil szervezet képviselői a közösségi médiában.

Az egy évvel ezelőtt, Nagyváradon megrendezett LMBTQIA+ esemény nagy port kavart a városban, sokakból ellenérzést váltott ki. Az eredetileg a város egyik központjába meghirdetett eseményt a korábbi épület tulajdonosainak nyomására másik helyszínre helyezték át.

Az interneten gúnyos megjegyzések és gyűlölködő üzenetek is megjelentek a közösség tagjai ellen a Bihoreanul szerint. Egyesek petíciókat indítottak a rendezvény megakadályozására.

Hét püspök, köztük Böcskei László (Római Katolikus Egyház), Bogdán Szabolcs János (Királyhágómelléki Református Egyházkerület), Mátyás Attila Mátyás (Nagyváradi Evangélikus-Lutheránus Egyházközség), pedig levelet írtak a bihari néphez, amelyben azt írták, hogy meg kell húzni „a normalitás határait”, és leszögezték, hogy a férfiak férfiak, a nők pedig nők.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!