Az elnökválasztás időpontjáról a keddi koalíciós találkozón sem született megállapodás

2024. június 25. – 14:40

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A szociáldemokrata párt (PSD) ultimátumot adott koalíciós partnerének: a nemzeti liberális belügyminiszter, Cătălin Predoiu péntekig készítse elő a kormányrendeletet, amely szeptember 15-re vagy 29-re tűzi ki az államfőválasztás első fordulójának időpontját, nyilatkozta a keddi, eredmény nélkül zárult tárgyalás után Lucian Romașcanu, a PSD szóvivője a G4Media szerint.

A PNL változtatni szeretne az eredetileg emlegetett szeptemberi időpontot, emiatt már múlt héten feszült volt a légkör a kormánykoalícióban. A News.ro értesülései szerint a keddi találkozón a liberálisok október 27-ét javasolták az elnökválasztás első fordulójának megszervezésére, november 10-ét pedig a második fordulóra. Október 27. az ortodox egyházban a Szent Demeter tiszteletére szervezett zarándoklatok napja, ami a választási részvétel csökkenését okozhatja, jegyzi meg a G4Media.

„A PSD nem tud egyetérteni a választási naptár heti szintű átalakításával. Predoiu úrnak a héten el kell döntenie a PNL-vel együtt, hogy a két időpont – szeptember 15. vagy szeptember 29. – közül melyik a megfelelő számukra az elnökválasztás első fordulójára, mi ennyi engedményt teszünk” – fogalmazott Romașcanu.

Később Rareş Bogdan, a PNL első alelnöke azt nyilatkozta, hogy november 10-ét és 24-ét javasolták a PSD-nek az államelnök-választások két fordulójának időpontjául. Az Agerpres szerint arról is beszámolt, hogy a PSD képviselői a tárgyaláson ragaszkodtak a szeptember 15-ei és 29-ei dátumokhoz, amelyekről márciusban tárgyalt a koalíció. A liberálisok azonban azzal érvelnek, hogy a június 9-i választásokon a PSD és a PNL közös listájára 4,8 millióan szavaztak, ugyanakkor a helyhatósági választásokon a PNL 2,5 millió, a PSD 2,9 millió szavazatot kapott, tehát többet, mint a két párt közös EP-jelöltlistája.

Arra a felvetésre, hogy a PNL azért tolná ki későbbre az államfőválasztást, mert szeptemberben a jelöltje nem jutna be a második fordulóba, Rareş Bogdan azt felelte, a Nemzeti Liberális Pártnak 2,5 milliós szavazótábora van, a jelöltje pedig kiemelkedően a legjobb államfőjelölt, aki nemzetközi kapcsolatokkal rendelkezik, jó stratéga, és „egy rendkívül kiegyensúlyozott, racionális ember, aki állja a szavát”. Utalt arra is, hogy a PNL elnöke a megállapodás értelmében átadta a miniszterelnöki széket koalíciós partnerének, dacára annak, hogy „közel minden elemző és kommentátor kételkedett ebben”.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!