Halmozódnak a feszültségek a koalícióban az elnökválasztás időpontja miatt

2024. június 22. – 12:26

Másolás

Vágólapra másolva

A koalícióban már a helyhatósági és EP-választásokat követően kipattantak a feszültségek az elnökválasztás időpontja miatt, és még mindig nem sikerült közös nevezőre jutni. A PNL nem támogatja a szeptemberi választásokat, és új javaslattal állt elő: október végén és november elején legyen a szavazás, írja a Digi 24.

Ezzel szemben a PSD ragaszkodik a szeptemberi időponthoz, amelyet már régebben, a június 9-i választások előtt egyeztek meg a koalícióban. Marcel Ciolacu, a miniszterelnök, nyilvánosan felszólította Cătălin Predoiu belügyminisztert, hogy készítse el a kormányhatározatot a két preferált időponttal (szeptember 15. vagy 29.).

A kormányban tartott koalíciós ülés döntés nélkül zárult. Daniel Fenechiu, a PNL szenátusi vezetője, elmagyarázta, hogy miért nem támogatják a szeptemberi választást: a románok nem akarnak kampányt augusztusban. Adrian Țuțuianu, a kormány főtitkárhelyettese, a PSD nevében közölte, hogy a szeptemberi választást a koalícióban egyeztették, és bármilyen vitát a koalíciós partnerek közötti bizalom aláásásának tekint.

A végső döntést az elnökválasztás időpontjáról a jövő hét elején hozzák meg.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!