Mégis kiadná Málta a román királyi család korrupció miatt elítélt tagját

2024. június 25. – 13:44

Másolás

Vágólapra másolva

Egy máltai bíróság alapfokon elrendelte Pál Fülöp herceg kiadatását Romániának – jelentette be kedden a Facebook-oldalán Alina Gorghiu igazságügyi miniszter.

A román királyi család hivatalosan el nem ismert tagját 2020 decemberében a legfelsőbb bíróság befolyás vásárlása és hivatali visszaélésben való bűnrészesség miatt 3 év és 4 hónap szabadságvesztésre ítélte a băneasai királyi farm illegális visszaszolgáltatásával kapcsolatos ügyben, de a herceg az ítélet kihirdetése után elmenekült az országból, emlékeztet az Agerpres. 2022 júniusában elfogták Párizsban, az ottani ítélőtábla azonban megtagadta a kiadatását. Idén áprilisban őrizetbe vették Máltán, azóta zajlik a kiadatási pere.

Bejegyzésében Alina Gorghiu üdvözölte a máltai bíróság döntését, de felhívta a figyelmet arra, hogy az ítélet nem jogerős.

Az igazságügyi miniszter közlése szerint a román hatóságoknak idén június közepéig 383 külföldre menekült elítéltet sikerült visszahozniuk az országba, a legtöbbet Nagy-Britanniából, Németországból és Olaszországból. Emlékeztetett arra is, hogy egy június 7-től hatályba lépett törvény értelmében a szökevényeknek kell kifizetniük a hazahozataluk költségeit.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!