Nem adják ki Romániának Pál herceget, a királyi család korrupcióval vádolt tagját

2024. április 7. – 10:17

Másolás

Vágólapra másolva

Jogerős döntés született Pál herceg kiadatásának ügyében: a francia bíróság elutasította, hogy a román királyi család korrupciós ügyben elítélt tagját átadják a romániai hatóságoknak, írta a News.ro.

A döntést azzal indokolták, hogy a Pál herceget elítélő romániai bírói testület összetétele jogellenes volt, pontosabban az egyik bíró állítólag nem tett esküt hivatalba lépésekor. A francia ügyész fellebbezett az alapfokú ítélet ellen, de a fellebbezés indoklását nem nyújtotta be határidőre, ezért az alapfokú ítélet jogerőre emelkedett, derült ki a román igazságügyi minisztérium News.ro-nak elküldött közleményéből.

„Értesítettük a francia igazságügyi minisztériumot a román hatóságok értetlenségéről, és kértük, hogy találjanak megoldást. Megkértem hivatali kollégámat, hogy az illetékes szervekkel ellenőriztesse az emberi és eljárási hibákat ebben az ügyben. Az Igazságügyi Minisztérium megtette a szükséges lépéseket” – idézte a tárcavezetőt a közlemény. Mint hangsúlyozzák, keresik a lehetőséget a perújrafelvételre.

A most 75 éves Pál herceget, azaz Paul-Philippe Lambrinót három év és négy hónap börtönbüntetésre ítélték befolyás vásárlása és hivatali visszaélésben való bűnrészesség bűncselekménye miatt. 2020-ban európai elfogatóparancsot adtak ki ellene, majd Franciaország területén találták meg.

Pál herceg 2006-ban eladta az általa jogtalanul visszakapott román királyi birtok egy 28 hektáros részét és 47 hektárnyi erdőt Beny Steinmetz üzletembernek. Az ügyészség szerint Pálnak nem volt joga ehhez, ugyanis a bíróság csak 2012-ben ismerte el őt II. Károly király örököseként. A bíróság az ügyben 7 év börtönre ítélte Steinmetz-et, Remus Truica, Adrian Nastase korábbi miniszterelnök kabinetfőnöke, akinek kulcsszerepe volt a királyi birtok átjátszásában, 7 évet kapott.

Pál herceg Párizsban született, a román királyi család egyik oldalági leszármazottja. Nagyanyja Zizi Lambrino volt, aki egy évig Károly herceg, a későbbi II. Károly király felesége volt. A házasságot azért bontották fel, mert Lambrino nem volt elég magas rangú, ráadásul Ferdinánd román király nem egyezett bele a házasságba. A házasságból született Carol Lambrino, Pál herceg édesapja.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!