Nem adják ki Romániának Pál herceget, a királyi család korrupcióval vádolt tagját

2024. április 7. – 10:17

Másolás

Vágólapra másolva

Jogerős döntés született Pál herceg kiadatásának ügyében: a francia bíróság elutasította, hogy a román királyi család korrupciós ügyben elítélt tagját átadják a romániai hatóságoknak, írta a News.ro.

A döntést azzal indokolták, hogy a Pál herceget elítélő romániai bírói testület összetétele jogellenes volt, pontosabban az egyik bíró állítólag nem tett esküt hivatalba lépésekor. A francia ügyész fellebbezett az alapfokú ítélet ellen, de a fellebbezés indoklását nem nyújtotta be határidőre, ezért az alapfokú ítélet jogerőre emelkedett, derült ki a román igazságügyi minisztérium News.ro-nak elküldött közleményéből.

„Értesítettük a francia igazságügyi minisztériumot a román hatóságok értetlenségéről, és kértük, hogy találjanak megoldást. Megkértem hivatali kollégámat, hogy az illetékes szervekkel ellenőriztesse az emberi és eljárási hibákat ebben az ügyben. Az Igazságügyi Minisztérium megtette a szükséges lépéseket” – idézte a tárcavezetőt a közlemény. Mint hangsúlyozzák, keresik a lehetőséget a perújrafelvételre.

A most 75 éves Pál herceget, azaz Paul-Philippe Lambrinót három év és négy hónap börtönbüntetésre ítélték befolyás vásárlása és hivatali visszaélésben való bűnrészesség bűncselekménye miatt. 2020-ban európai elfogatóparancsot adtak ki ellene, majd Franciaország területén találták meg.

Pál herceg 2006-ban eladta az általa jogtalanul visszakapott román királyi birtok egy 28 hektáros részét és 47 hektárnyi erdőt Beny Steinmetz üzletembernek. Az ügyészség szerint Pálnak nem volt joga ehhez, ugyanis a bíróság csak 2012-ben ismerte el őt II. Károly király örököseként. A bíróság az ügyben 7 év börtönre ítélte Steinmetz-et, Remus Truica, Adrian Nastase korábbi miniszterelnök kabinetfőnöke, akinek kulcsszerepe volt a királyi birtok átjátszásában, 7 évet kapott.

Pál herceg Párizsban született, a román királyi család egyik oldalági leszármazottja. Nagyanyja Zizi Lambrino volt, aki egy évig Károly herceg, a későbbi II. Károly király felesége volt. A házasságot azért bontották fel, mert Lambrino nem volt elég magas rangú, ráadásul Ferdinánd román király nem egyezett bele a házasságba. A házasságból született Carol Lambrino, Pál herceg édesapja.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!