Iohannis visszalépett: Románia támogatni fogja, hogy Mark Rutte legyen a NATO új vezetője

2024. június 20. – 15:26

Másolás

Vágólapra másolva

Klaus Iohannis államfő csütörtökön arról tájékoztatta a Legfelsőbb Honvédelmi Tanács (CSAT) tagjait, hogy visszalép a NATO-főtitkári tisztségre kiírt versenyvizsgától – tájékoztat az elnöki hivatal, írja a Spotmedia. Az államfő arra kérte a CSAT tagjait, hogy mondjanak véleményt Mark Rutte NATO-főtitkári jelöltségéről. Így a CSAT tagjai kinyilvánították, hogy Románia támogatja a holland miniszterelnök jelöltségét.

Magyarország és Szlovákia kedden jelentette be, hogy támogatja Mark Rutte NATO-főtitkári jelölését, ami fontos lépés volt a holland miniszterelnök számára az észak-atlanti szövetség legfőbb politikai tisztségének megszerzéséhez. A NATO konszenzussal hozza meg döntéseit, így a jelölteknek szüksége van mind a 32 szövetséges támogatására. Mark Rutte útjába eddig egyedül Románia elnöke állt, aki szintén pályázott volna a posztra, de Rutte volt az, akinek sikerült maga mellé állítani a tagországokat.

Klaus Iohannis elnök szerdán arra a kérdésre, hogy fenntartja-e jelöltségét az észak-atlanti szövetség élére, azt mondta, hogy a CSAT ülése után, csütörtökön fog többet mondani a NATO-ról. Így is lett.

Klaus Iohannis államfő márciusban jelentette be, hogy úgy döntött, indul a NATO-főtitkári posztért folyó versenyben, azzal érvelve, hogy döntését Románia teljesítménye, a két román elnöki ciklusa alatt szerzett tapasztalatai, a NATO, Európa és különösen térségünk előtt álló kihívások mély megértése, valamint a NATO alapvető értékei és célkitűzései iránti szilárd elkötelezettsége indokolta.

Úgy tűnik, ez még nem volt elég ahhoz, hogy Románia elnöke legyen az új NATO főtitkár, amit Kelemen Hunor RMDSZ-elnök szentgyörgyi előadásán előre is vetített. Az RMDSZ elnöke akkor azt mondta, hogy Iohannisnak legnagyobb esélye arra van, hogy jól szituált nyugdíjasként folytassa. Egyelőre pedig valóban nem úgy tűnik, hogy Iohannis az Európai Unió bármely más tisztségére esélyes volna.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!