Mircea Geoană nem akar a PSD elnökjelöltje lenni, inkább függetlenként indulna

2024. június 17. – 09:17

Másolás

Vágólapra másolva

Mircea Geoană egy interjúban bejelentette, hogy nem akar a PSD elnökjelöltje lenni a választásokon, hanem függetlenként indulna. Szerinte az elkövetkező időszak a független jelölteké lesz, ahogy azt a helyi és európai parlamenti választások is bizonyították. Geoană hangsúlyozta, hogy nyitott a széleskörű támogatásra, de csak akkor, ha tiszteletben tartják Románia stratégiai érdekeit. Ez a kijelentés azt követően történt, hogy hírek jelentek meg arról, hogy a PSD esetleg őt jelölné elnöknek. Ezen kívül a PNL is bejelentette, hogy saját jelöltet állít a választásokra.

Marcel Ciolacut PSD országos politikai tanácsát követő sajtótájékoztatón kérdezték meg az újságírók, hogy beállna-e a Szociáldemokrata Párt Geoană mögé. A PSD elnöke azt mondta, hogy évek óta nem beszélt már a NATO főtitkárhelyettesével. Hozzátette, hogy mielőtt egyáltalán felmerülne Mircea Geoană jelölése, le kellene ülni tárgyalni vele. Szerinte a választók nem szívesen szavaznak a múltra. Ciolacu azt is kijelentette, hogy a július elején esedékes kongresszuson döntenek az államfőjelölt személyéről, és Mircea Geoană indításának lehetőségét eddig nem vitatták meg.

Az RMDSZ-nek az EP-választás jelentette a szuperválasztási év legnagyobb kihívását, azonban a két kormánypárt számára a szeptemberi elnökválasztás lesz a próbakő, és hetenként röppen fel újabb és újabb forgatókönyv ezzel kapcsolatban, hisz tudvalevő, az a párt vezeti az országot, aki az államelnököt adja. Így hiába teljesített nagyon jól a PSD, ha az elnökválasztásokon alulmarad, továbbra is a liberálisoké lesz az aduász, akik úgy gondolják, be tudják húzni az elnökválasztást Nicolae Ciucăval. Hogy ez mégse történhessen meg, egyre gyakrabban emlegetik azt a forgatókönyvet, hogy a szociáldemokraták mégiscsak bevállalnák, hogy a független Geoanăt támogassák, és akkor Ciolacu maradna a miniszterelnök.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!