Tíz nap múlva tárgyal az Eu Moldova és Ukrajna csatlakozásáról, a keretdokumentumba „minden magyar feltétel belekerült”

2024. június 15. – 09:28

Másolás

Vágólapra másolva

Június 25-én tárgyalja az Európai Unió Moldova és Ukrajna csatlakozási kérelmét, írja a Digi24.

Az Európai Unió 27 országának nagykövetei pénteken „elvi megállapodást” kötöttek az Ukrajnával és a Moldovai Köztársasággal június 25-én kezdődő csatlakozási tárgyalások megkezdéséről – jelentette be az EU Tanácsának belga elnöksége.

„A nagykövetek elvi megállapodást kötöttek az Ukrajnával és a Moldovai Köztársasággal folytatandó csatlakozási tárgyalások keretéről. A belga elnökség június 25-én hívja össze az első kormányközi konferenciákat” – jelentette be az EU Tanácsának belga elnöksége péntek este az X-en.

Ezt a döntést június 21-én egy miniszteri találkozón kell hivatalosan is érvényesíteni – írja az AFP a News.ro beszámolója szerint.

Cristina Gherasimov európai integrációért felelős miniszterelnök-helyettes Chișinăuban üdvözölte a döntést, amelyet „történelmi pillanatnak” nevezett.

„Az első Moldova-EU kormányközi konferenciára június 25-én kerül sor! Az Európai Unió tagországainak nagykövetei elvben megállapodtak a Moldovával és Ukrajnával folytatandó csatlakozási tárgyalások hivatalos megkezdésének tárgyalási kereteiről. Ennek eredményeként június 25-én a belga uniós elnökség összehívja az első kormányközi konferenciát a két országgal” – írta Cristina Gherman a Facebookon.

Egy héttel ezelőtt az Európai Bizottság bejelentette, hogy a Moldovai Köztársaság és Ukrajna megfelel minden szükséges kritériumnak ahhoz, hogy hivatalosan is megkezdődjenek az uniós csatlakozási tárgyalások. Denys Shmihal ukrán miniszterelnök reményét fejezte ki, hogy a tárgyalások még ebben a hónapban megkezdődhetnek. A tárgyalási keret jóváhagyása az uniós tagállamokon múlik.

A 27 uniós tagállamnak egyhangúlag kell hozzájárulnia ahhoz, hogy az úgynevezett tárgyalási keret elfogadásával megkezdődjenek a tárgyalások, amelyek évekig tartanak.

Az EU soros elnökségét június végéig betöltő Belgium előkészíti az Ukrajnával és Moldovával június 25-én Luxemburgban tartandó kormányközi konferenciát, amennyiben egyhangú támogatásra kerül sor. Ez a támogatás azonban a Digi24 szerint nem garantált, mivel az Oroszországgal baráti kapcsolatokat ápoló és Ukrajna jelöltségét bíráló Magyarországnak kétségei vannak a bizottság azon értékelésével kapcsolatban, hogy Kijev készen áll.

Budapest azt szeretné, ha a tárgyalási keretek több elemmel egészülnének ki – mondták a Reuters által idézett diplomaták.

Az Ukrajnával folytatandó EU-csatlakozási tárgyalások keretdokumentumába minden magyar feltétel belekerült, közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

„Az elmúlt napokban, hetekben óriási vita zajlott Brüsszelben arról, hogy milyen feltételek mellett induljanak meg a csatlakozási tárgyalások Ukrajnával” – írta Szijjártó, aki szerint Magyarország ragaszkodott a kisebbségek azon jogainak helyreállításához,

melyek a nemzeti identitás megőrzéséhez, az anyanyelv használatához és az anyanyelven való tanuláshoz fűződnek.

„Éles viták után péntek este megállapodás született Brüsszelben: az Ukrajnával folytatandó tárgyalások keretdokumentumába minden magyar feltétel belekerült. Most már tehát brüsszeli papírunk is van arról, hogy Ukrajnának vissza kell adni a kárpátaljai magyaroktól az elmúlt évek során elvett jogokat” – szögezte le a miniszter.

Belgium és az Európai Bizottság júniusban szeretne megállapodásra jutni, mielőtt Magyarország július 1-jén hat hónapra átveszi a soros elnökséget, mivel az uniós diplomaták arra számítanak Budapesttől, hogy 2025-ig befagyasztaná az egész folyamatot – jelentette egy hete a Reuters.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!