Jövő héten derülhet ki, hogy ad-e Románia légvédelmi rendszert Ukrajnának

2024. június 11. – 18:12

Másolás

Vágólapra másolva

Klaus Iohannis keddi rigai sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy jövő csütörtökre összehívja a Legfelső Védelmi Tanács (CSAT) ülését, amelyen valószínűleg tárgyalni fognak arról, hogy Románia átadja-e Ukrajnának egyik Patriot légvédelmi rendszerét, írta az Agerpres.

Az államfő arra az újságírói kérdésre válaszolt, hogy aktuális-e még Románia egyik Patriot rendszerének átadása Ukrajnának. Iohannis így válaszolt: „A kérdés aktuális, összehívom jövő csütörtökre a CSAT ülését”.

Az ülést június 20-án 13 órára hívta össze az államfő, jelentette be nem sokkal később az elnöki hivatal. A napirendi pontok között szerepel a Patriot-rendszer átadásának kérdése is, hívta fel a figyelmet a G4Media.

Az elképzelés a légvédelmi rendszer átadásáról a Klaus Iohannis és Joe Biden amerikai elnök közötti tárgyaláson merült fel. A kérdéssel kapcsolatban az államfő és Nicolae Ciucă volt kormányfő is arról beszélt, hogy Románia nem maradhat védelem nélkül, és hogy megfelelő kompenzációra van szükség a rendszer átadása esetén.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!