Jövő héten derülhet ki, hogy ad-e Románia légvédelmi rendszert Ukrajnának

2024. június 11. – 18:12

Másolás

Vágólapra másolva

Klaus Iohannis keddi rigai sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy jövő csütörtökre összehívja a Legfelső Védelmi Tanács (CSAT) ülését, amelyen valószínűleg tárgyalni fognak arról, hogy Románia átadja-e Ukrajnának egyik Patriot légvédelmi rendszerét, írta az Agerpres.

Az államfő arra az újságírói kérdésre válaszolt, hogy aktuális-e még Románia egyik Patriot rendszerének átadása Ukrajnának. Iohannis így válaszolt: „A kérdés aktuális, összehívom jövő csütörtökre a CSAT ülését”.

Az ülést június 20-án 13 órára hívta össze az államfő, jelentette be nem sokkal később az elnöki hivatal. A napirendi pontok között szerepel a Patriot-rendszer átadásának kérdése is, hívta fel a figyelmet a G4Media.

Az elképzelés a légvédelmi rendszer átadásáról a Klaus Iohannis és Joe Biden amerikai elnök közötti tárgyaláson merült fel. A kérdéssel kapcsolatban az államfő és Nicolae Ciucă volt kormányfő is arról beszélt, hogy Románia nem maradhat védelem nélkül, és hogy megfelelő kompenzációra van szükség a rendszer átadása esetén.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!