Winkler Gyula: Nagy teljesítmény félmillió szavazatot összegyűjteni

2024. június 10. – 08:25

Winkler Gyula: Nagy teljesítmény félmillió szavazatot összegyűjteni
Winkler Gyula nyilatkozik – Fotó: Tóth Helga / Transtelex

Másolás

Vágólapra másolva

Az exit pollok alapján az RMDSZ-nek megvan az Európai Parlamentbe való bejutáshoz szükséges öt százalék, de a végleges számok fontosak ilyenkor. Winkler azonban bizakodó, mert szerinte jó kampányt csináltak.

A központi RMDSZ eredményváróján hiába vártunk arra, hogy Kelemen Hunor szövetségi elnöktől kérdezhessünk, rövid sajtónyilatkozat után visszavonult. Nem az önkormányzati választások miatt izgult és volt szűkszavú, hanem amiatt, mert a végleges adatok megjelenéséig nem lehet tudni, hogy az RMDSZ két képviselőjelöltje bejut-e az EP-be, vagy sem. A masszív jelenlét, mely az EP-választások esetében 52,2 százalékos országos átlagot mutatott úgy, hogy a dél-romániai megyékben elérte a 60 százalékot is, egyáltalán nem kedvez az RMDSZ-nek, amely limitált szavazóbázissal rendelkezik. Úgy tudják, sikerült a kitűzött célt, az 500 ezer szavazatot elérni, azonban kérdés, hogy valóban elég lesz-e.

Olyan körülmények között, hogy összevonták az önkormányzati és az EP-választásokat, nagy teljesítmény félmillió szavazatot összegyűjteni, mert az adatok azt mutatják, hogy az RMDSZ-nek meglesz a félmillió szavazat – kommentálta az EP-választások eredményeit a Transtelexnek Winkler, aki egyben mindenkinek megköszönte, aki rájuk szavazott.

Szerinte a közösségek nyitottan fogadták az RMDSZ kampányoló politikusait, majd azt is hozzátette, hogy: „jó kampányt csináltunk”.

„Azt hiszem, az RMDSZ volt az egyetlen szervezet, amely hangsúlyt fektetett az EP-kampányra. Nem azt csináltuk, mint más pártok, akik az EP-jelölteket feltették a helyi jelölttel egy bannerre, és úgy prezentálták őket, hanem mi valóban az európai parlament jelentőségéről beszéltünk, a döntések jelentőségéről és arról, hogy miért fontos az Európai Unió a mi életünkben” – fogalmazott Winkler.

Winkler szerint látható volt, hogy a közösség mindenhol, Máramarostól Brassóig, sokkal többet tud, jobban érti az Európai Unió jelentőségét, mint 10 vagy 15 esztendővel ezelőtt, de azért az igazi érdeklődés mégis a helyi jelöltekkel kapcsolatos volt, mert ők azok, akiknek a döntéseivel a választók sokkal gyakrabban találkoznak.

„Az RMDSZ felépítéséből, a romániai közállapotokból, illetve a társadalom összetételéből és reflexeiből kifolyólag én csak etnikai politizálásnak látom értelmét az RMDSZ esetében” – fogalmazott azzal a felvetésünkkel kapcsolatban, hogy Ódor Lajos, a szlovákiai EP-választásokat megnyerő Progresszív Szlovákia listavezetője azt nyilatkozta, hogy Szlovákiában etnikai alapon már nem lehet választásokat nyerni.

Winkler szerint az RMDSZ etnikai politizálása, ami a szakpolitikákkal, a társadalompolitikával és többek között azzal a kormányzati szerepléssel is társul, amelyben már többször bebizonyították, hogy az egész ország számára képesek jó megoldásokat adni, nem jelent semmiféle szűklátókörűséget. „Egyszerűen azt jelenti, hogy vannak prioritások az RMDSZ-ben” – tette hozzá.

Az RMDSZ két európai parlamenti képviselője, Winkler Gyula és Vincze Loránt, egyébként nemcsak a csúcsra járatott etnikai kampányolással tűnt ki az elmúlt hónapokban, hanem azzal is, hogy látványosan szembefordultak az unió zöld célkitűzéseivel. A kampányukban kiemelt helyen kezelték az általuk eltúlzottnak tartott természet- és környezetvédelmi célokat, azt állítva, hogy ezek elviselhetetlenül nagy terheket rónak a gazdálkodókra és veszélyeztetik az élelmiszerbiztonságunkat. Ezekkel érveltek például akkor is, amikor a Transtelex arról kérdezte őket, hogy támogatják-e az EU Természethelyreállítási Törvényét. Illetve amikor arról kérdeztük őket, hogy mit szólnak ahhoz az értékeléshez, amit öt vezető zöld szervezet készített az EP-képviselők ötéves tevékenységéről, amelyben „őskori gondolkodásúnak” titulálták őket. Ugyanakkor azt is üdvözölték, amikor a kampány közeledtével tovább lazítottak a Közös Agárpolitika (KAP) természetvédelmi szabályain, melyeket egyébként is túl megengedőnek tartottak a szakértők.

Márk-Nagy János ökológus, a számos nagyléptékű természetvédelmi projektet lebonyolított Erdélyi Kárpát Egyesület (EKE) szatmári szervezetének elnöke úgy értékelte, hogy a két EP-képviselő, Winkler Gyula és Vincze Loránt nem az erdélyi gazdák érdekei szerint szavazott az Európai Parlamentben az elmúlt öt évben.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!